Makaron z pomidorkami cherry i przegrzebkami

Sztuka Życia

Oryginalne, ale jakże proste danie dla wielbicieli makaronów.

Składniki:

•200 g małych przegrzebków

•3 łyżki oliwy

• mała czerwona cebula

•mała czerwona papryczka chili

•2 ząbki czosnku

•2 łyżeczki nasion kopru

•pół szklanki przecieru z pomidorów

•200 g pomidorków cherry

•200 g makaronu capellini

•2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

•2 gałązki natki pietruszki do dekoracji

•sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przegrzebki smaż z każdej strony kilka minut na średnim ogniu, na oliwie. Zdejmij. Na patelnię, na której się smażyły, wrzuć posiekane cebulkę, czosnek oraz chili i smaż 30 sekund. Następnie dodaj nasiona kopru, przecier oraz pomidorki, zagotuj. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki i przegrzebki. Makaron nałóż na dwa talerze i połącz z przygotowanym sosem. Udekoruj natką pietruszki, oprósz pieprzem i podawaj.