Owoce w landrynkowym jogurcie

Sztuka Życia

Lubicie słodkości? Koniecznie spróbujcie owoców w landrynkowym jogurcie!

Składniki:

•¾ l jogurtu naturalnego

•spora garść ulubionych czerwonych lub różowych landrynek (mogą być też lizaki)

•świeże owoce: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, winogrona

Sposób przyrządzania:

Wylej jogurt na sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą, pozostaw na 2-3 godziny, aby odcedzić nadmiar serwatki; dzięki temu jogurt zgęstnieje. Landrynki włóż do szczelnie zamykanego worka i, używając drewnianej gałki lub młotka, pokrusz na drobniutkie kawałki. Wsyp do jogurtu, wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce, aby cukierki rozpuściły się i nadały smak oraz kolor jogurtowi (jeśli będzie taka potrzeba, dodaj odrobinę dodatkowego cukru albo parę kropli soku z buraka dla koloru). Serwuj z pokrojonymi owocami.

Przepis:  Kinga Błaszczyk-Wójcicka GreenMorning.pl