Pappardelle z grillowanym kurczakiem i wstążkami z cukinii

Sztuka Życia

Pasta z cukinią to idealny pomysł na letni obiad. koniecznie wypróbujcie nasz przepis!

Składniki:

•pierś z kurczaka

•2 łyżki oliwy

•pół szklanki śmietanki 18%

•garstkę tartego parmezanu

•połówka cytryny

•4 duże gałązki tymianku

•pół opakowania makaronu pappardelle

•mała cukinia

•sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową). Kurczaka natrzyj odrobiną oliwy i dopraw. Połóż na patelni i smaż po 4 minuty z każdej strony. Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na 15 minut. Wyjmij i odłóż na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Ugotuj makaron al dente. W miseczce połącz śmietankę, parmezan, sok i skórkę startą z cytryny. Oskub z listków 3 gałązki tymianku, jedną zostaw do dekoracji. Listki dorzuć do śmietanki, dopraw wszystko solą i pieprzem. Pokrój kurczaka w kawałki, cukinię w paski, używając obieraczki do warzyw. Wlej na patelnię sos, podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Wrzuć makaron, wymieszaj dokładnie i podgrzewaj jeszcze minutę. Wyłóż na talerze, na wierzchu połóż kurczaka i cukinię, udekoruj listkami tymianku i podawaj.

reklama