Pasta z anchois, warzywami i serem feta

Sztuka Życia

Co przyrządzić na pyszny posiłek w ogrodzie? Zróbcie z nami pastę z anchois, warzywami i serem feta!

Składniki:

•2 duże pomidory

•czerwona cebula

•2 ząbki czosnku

•żółta papryka

•opakowanie makaronu rurki

•2 łyżki oliwy

•½ łyżeczki suszonego oregano

•½ łyżeczki suszonej bazylii

•150 g filecików anchois

•2 łyżki kaparów

•3 łyżki czarnych oliwek

•sól

•świeżo mielony pieprz

•100 g sera feta

•garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz i posiekaj. Paprykę umyj, a gdy usuniesz z niej gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj paprykę, pomidory i przyprawy, duś pod przykryciem 8 minut. Anchois odcedź z oliwy i dodaj do pomidorów razem z kaparami i oliwkami, smaż minutę. Dorzuć makaron i wlej 4 łyżki wody, w której się gotował, dokładnie zamieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron podawaj posypany pokruszoną fetą, udekorowany natką pietruszki.