#zostańwdomu czytaj e-wydanie - tylko 8,99 zł
reklama

Popcorn o smaku różanym

Sztuka Życia

Popcorn o smaku różanym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoich gości i przygotuj z nami tę wyjątkową przekąskę.

reklama

Popcorn o smaku różanym

Składniki:

• 2-3 opakowania maślanego popcornu (najlepiej z małą ilością soli)
• 1½ szklanki cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• pół szklanki mleka
• parę kropel olejku różanego
• różowy barwnik

Sposób przygotowania:

Popcorn wsyp do dużej miski. Cukier, cukier waniliowy i mleko gotuj w rondelku o grubym dnie do czasu, aż wszystko się rozpuści i zacznie bulgotać, a kropla syropu wrzucona do zimnej wody nie rozpuści się, lecz utworzy miękką kulkę (jeśli masz termometr cukierniczy, gotuj do uzyskania temperatury 120°C). Zdejmij z ognia, dodaj barwnik i olejek różany, wymieszaj i szybko polej popcorn, cały czas mieszając, by syrop oblepił ziarenka. Rozłóż na papierze do pieczenia na parę godzin, aby masa zastygła.

reklama
reklama