3 przepisy na dania wegetariańskie z najnowszej książki Jamiego Olivera

3 przepisy na dania wegetariańskie z najnowszej książki Jamiego Olivera

Przepisy kulinarne

Apetyt na bezmięsne posiłki rośnie. Wszyscy szukamy inspirujących przepisów, które pomogą nam wyczarować ciekawe dania z sezonowych warzyw. Jamie wychodzi nam naprzeciw – jego nowa książka zawiera mnóstwo pomysłów na proste, pyszne i przystępne cenowo posiłki warzywne.

reklama

Dzięki prezentowanym w niej przepisom ze skromnego selera, niepozornej natki i zwykłych ziemniaków wyprawisz barwną i bogatą ucztę. Jamie chce nas przekonać, że kuchnia bezmięsna może być smaczna i sycąca; że dania z warzyw to wcale nie kilka smętnych listków i nieustanna nostalgia za stekiem. Książka przyda się każdemu – mnóstwo inspiracji znajdą tu wegetarianie, roślinożercy, piątkowi jarosze oraz wszyscy, którzy chcą wypróbować nowe ciekawe przepisy.

Jamie Oliver Wege Latwe i smaczne dania dla kazdego
Zdjęcie portretowe © Paul Stuart, 2019



„Wspólnym mianownikiem tych potraw nie jest brak mięsa, tylko bogactwo smaków, kolorów i kombinacji” – stwierdza Jamie. Dzieli się z nami pomysłami na potrawy, które dopieszczą nasze kubki smakowe, napełnią nasze brzuchy i zaspokoją apetyt na ekscytujące połączenia. Jamie przychodzi z pomocą, kiedy musimy szybko nakarmić wygłodniałą rodzinę i gdy chcemy zaimponować znajomym i uraczyć ich wspaniałą wegetariańską ucztą.

Książka, która powstawała aż osiem lat, jest owocem prawdziwej pasji Jamiego. Zawarł w niej wszystkie warzywne przepisy, które od dawna testował i udoskonalał. Wege to kompendium nowej bezmięsnej kuchni w przystępnej wersji. Dla ułatwienia przepisy zostały pogrupowane zarówno według rodzaju posiłku (brunche, przekąski, przegryzki na przyjęcie), jak i typu dania (zupy, sałatki, makarony) – zatem łatwo się w nich odnaleźć.

„Postanowiłem postawić na prostotę: jasny przekaz, przejrzyste zdjęcia, dane żywieniowe pod każdym przepisem. Oprócz tego zamieszczam tu rady, jak podawać i modyfikować poszczególne potrawy, żeby jeszcze bardziej podkreślić ich różnorodność i sezonowość” – deklaruje Jamie Oliver.

Wspaniała książka, która idealnie odpowiada współczesnym potrzebom – chcemy ograniczać mięso, jeść zdrowiej i bardziej ekologicznie, ale bez poświęcania smaku na ołtarzu idei. Warzywny Jamie jest naszym sojusznikiem.
 

srodziemnomorski ryz z warzywami przepis


1/3 ŚRÓDZIEMNOMORSKI RYŻ Z WARZYWAMI

ZIELONE PESTO, TAPENADA, KREMOWA MOZZARELLA
Z BAZYLIĄ

4 porcje | 45 minut

300 g ryżu basmati
1 mała czerwona cebula
1 cukinia
4 dojrzałe pomidory w różnych kolorach

4 łyżki zielonego pesto
oliwa
8 ciemnych oliwek (z pestkami)

biały ocet winny
oliwa z pierwszego tłoczenia
4 gałązki świeżej bazylii
60 g mozzarelli

 

Przygotowanie:

Mocno rozgrzej grill w piekarniku. Wsyp ryż do brytfanny o wymiarach 25 cm x 35 cm (możesz też użyć dużego płytkiego żaroodpornego rondla lub okrągłej foremki, takiej jak na zdjęciu). Zalej ryż 650 ml osolonego wrzątku, postaw na średnim ogniu i gotuj 12 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie wyłącz palnik. Obierz cebulę, pokrój ją razem z cukinią na cienkie plasterki nożem albo na mandolinie (uważaj na palce!). Pomidory pokrój na cienkie plasterki.

Zrób na ryżu kleksy pesto, a następnie układaj na nim warstwy warzyw: najpierw cebuli, potem cukinii, a na końcu pomidorów. Plasterki rozmieść tak, żeby lekko na siebie nachodziły. Procedurę powtarzaj, układając okręgi warzyw coraz bliżej środka (posiłkuj się zdjęciem – wzór wygląda na skomplikowany, ale wcale taki nie jest). Skrop warzywa 2 łyżkami oliwy i oprósz pieprzem, a następnie wstaw zapiekankę na środkową półkę piekarnika i piecz 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Przygotuj tapenadę: wydryluj oliwki, bardzo drobno je posiekaj, wlej do nich ½ łyżki octu i ½ łyżki oliwy, a następnie wszystko wymieszaj. Przed podaniem posyp zapiekankę listkami bazylii i kawałkami mozzarelli, a potem udekoruj kleksami tapenady.

Warzywa kroi się tu na bardzo cienkie plasterki, więc możesz użyć czegokolwiek – marchewek mini, fenkułu, bakłażana, buraków. Wybierz to, na co akurat jest sezon.

Żeby danie było wegetariańskie, użyj wegetariańskiego pesto.

kalorie 522 kcal, tłuszcze 26,4 g, tł. nas. 5,8 g, białka 11,9 g, węglow. 63,4 g, cukier 5,7 g, sól 1,5 g, błonnik 3,2 g
 

warzywne chili przepis jamiego olivera

2/3 WSPANIAŁE WARZYWNE CHILI

CZARNY RYŻ, OSTRA SALSA, JOGURT Z CHILI

4 porcje | 1 godzina 30 minut

2 czerwone cebule
2 bataty (po 250 g)
3 papryki w różnych kolorach
4 duże, dojrzałe pomidory

oliwa
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki
4 ząbki czosnku

1 cytryna
1 puszka fasoli cannellini (400 g)
ostry sos chili
250 g czarnego ryżu

1 pęczek świeżej mięty (30 g)
4 małe tortille pszenne
4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Postaw patelnię grillową na dużym ogniu. Obierz cebule, wyszoruj bataty i usuń gniazda nasienne z papryk. Odkrój niewielki kawałek z każdej papryki i odłóż na bok razem z 1 pomidorem (na salsę). Resztę warzyw posiekaj na kawałki o boku mniej więcej 4 cm, pozostałe 3 pomidory przekrój na pół, a następnie grilluj wszystko partiami.

Postaw duży rondel z grubym dnem na dosyć małym ogniu, wlej do niego 1 łyżkę oliwy, wsyp kumin i wędzoną paprykę. Dodaj obrany i grubo pokrojony czosnek oraz drobno startą skórkę z cytryny, a następnie stopniowo dorzucaj zgrillowane warzywa, regularnie wszystko mieszając. Dodaj do rondla fasolę (razem z zalewą) i wlej 1½ puszki wody, a potem dodaj sos chili (ok. 1 łyżki). Dopraw potrawkę do smaku solą morską i pieprzem, a następnie gotuj ją na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż zgęstnieje. Równocześnie ugotuj ryż w rondlu osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oberwij listki z 2 gałązek mięty, posiekaj bardzo drobno razem z warzywami na salsę, wymieszaj ją z sokiem z cytryny, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podgrzej tortille na patelni, a do jogurtu dodaj trochę sosu chili. Potrawkę podawaj z czarnym ryżem, salsą, jogurtem i tortillami, a wszystko udekoruj resztą mięty. Smacznego!

Połączenie surowych warzyw w salsie i ugotowanych w potrawce sprawdza się świetnie.

kalorie 636 kcal, tłuszcze 9,1 g, tł. nas. 2,6 g, białka 18,3 g, węglow. 121,2 g, cukier 26,4 g, sól 1,4 g, błonnik 15,3 g
 

strogonow grzybowy przepis


3/3 STROGONOW GRZYBOWY

CHRUPIĄCE KORNISZONY, AROMATYCZNE KAPARY,
SOS Z PIETRUSZKĄ I WHISKY

2 porcje | 20 minut

400 g różnych grzybów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 marynowane cebulki

2 korniszony
4 gałązki świeżej natki pietruszki
oliwa

1 łyżka małych kaparów
50 ml whisky
sproszkowana wędzona papryka
80 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania składników: przytnij grzyby, większe pokrój na spore kawałki, mniejsze zostaw w całości. Obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój je na cienkie plasterki razem z marynowanymi cebulkami i korniszonami. Oberwij listki natki i grubo je pokrój, a łodyżki posiekaj.

Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu, wrzuć na nią grzyby i cebulę. Potrząśnij patelnią, żeby powstała równa warstwa, i regularnie mieszając, praż ją 5 minut (dzięki temu grzyby nabiorą lekko orzechowego smaku). Skrop je 1 łyżką oliwy, dodaj na patelnię czosnek, marynowane cebulki, korniszony, łodyżki natki i kapary. Po 3 minutach wlej do warzyw whisky, przechyl patelnię i ostrożnie podpal alkohol (uważaj na brwi!). Kiedy płomień zgaśnie, dodaj na patelnię ¼ łyżeczki wędzonej papryki, jogurt i listki natki, a następnie wszystko starannie wymieszaj. Wlej na patelnię trochę wrzątku, żeby strogonow nabrał konsystencji sosu, i dopraw go do smaku solą morską i pieprzem.

Rozdziel strogonow na porcje, oprósz je odrobiną papryki i podawaj z puszystym ryżem.

W supermarkecie lub na targu poszukaj sezonowych dzikich grzybów – są wspaniałe i dodadzą potrawie charakteru.

kalorie 218 kcal, tłuszcze 9,1 g, tł. nas. 1,9 g, białka 7,9 g, węglow. 13,2 g, cukier 9,8 g, sól 0,8 g, błonnik 4,3 g

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Wege” wydanej przez Insignis Media ©Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg)
Zdjęcia potraw: David Loftus / © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2019