dania z truskawkami i czerwonymi owocami

Truskawki, maliny i czereśnie – pomysły na dania z czerwonych owoców i warzyw

Przepisy kulinarne

Kompot z rabarbarem i malinami, orzeźwiająca salsa truskawkowa, gazpacho z pieczonych pomidorów i Red Velvet Cake – oto nasze sprawdzone przepisy na letnią ucztę w domu lub w ogrodzie.

reklama
salsa truskawkowa


1/6 Orzeźwiająca salsa truskawkowa


WEŹ: •½ kg słodkich truskawek •małe awokado •½ ogórka szklarniowego •czerwoną cebulę •½ małej czerwonej papryki •świeże chili lub różowy pieprz (dla tych, którzy lubią) •garść listków mięty i świeżej kolendry •sok z limonki lub cytryny ok. 3-4 łyżki • kromki pszennej bagietki •oliwę z oliwek •czosnek

Awokado i cebulę obierz, drobno posiekaj razem z truskawkami, ogórkiem, papryką i listkami ziół. Dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie posiekanym świeżym chili czy utłuczonym w moździerzu różowym pieprzem.

Pozostaw w lodówce na godzinę, aby smaki się przegryzły. Kromki pszennej bagietki skrop lekko oliwą i upiecz do złotego koloru. Jeszcze ciepłe natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku i podawaj razem z salsą.

kompot z rabarbarem i malinami


2/6 Kompot z karmelizowanym rabarbarem i malinami


WEŹ: •3-4 łodygi rabarbaru •3-4 łyżki cukru •garść liści świeżej mięty •½ kg malin •1½-2 l wody  

Do suchego rondla o grubym dnie postawionego na ogniu wsyp cukier i mieszaj drewnianą łyżką do czasu, aż zacznie być płynny i lekko się zezłoci. Dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i smaż, aż puści sok. Zalej wrzącą wodą.

Gotuj, aż rabarbar się rozpadnie. Dodaj maliny i liście mięty, zagotuj ponownie, wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem, aby mięta dobrze się zaparzyła. Przecedź. Można podawać zarówno ciepły do obiadu, jak i mocno schłodzony w letnie upały.

labneh z truskawkami


3/6 Słodki labneh z czerwonymi owocami: truskawkami, malinami, czereśniami albo porzeczkami


WEŹ: •¾ l jogurtu greckiego •parę łyżek miodu lub cukru pudru (do smaku) •otartą skórkę z limonki •½ kg czerwonych owoców (mogą być: maliny, truskawki, porzeczki, czereśnie; idealne będą również ziarna granatu)

Poprzedniego wieczoru wyłóż dno dużego sitka parokrotnie złożoną gazą lub luźną lnianą ściereczką. Postaw sitko na misce, tak aby nie dotykało dna, wlej do niego jogurt i wstaw na noc do lodówki.

Rano otrzymasz dwa składniki: jogurtowy ser zwany labneh i żółtawą serwatkę, która zebrała się w misce pod sitkiem. Przełóż serek do miseczki, posłodź do smaku, wymieszaj z utartą skórką z limonki. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, rozrzedź serek odrobiną serwatki z miski. Ułóż na wierzchu dużo czerwonych owoców i podawaj. Możesz dodatkowo posypać domową granolą lub ulubionymi orzechami.

> Wypóbuj także inne przepisy na letnie obiady i kolacje <

Red Velvet Cake

 

4/6 Red Velvet Cake


WEŹ: •2 tubki skondensowanego słodkiego mleka •70 g miękkiego masła •łyżkę jasnego kakao •szklankę mąki •¼ łyżeczki proszku do pieczenia •¼ łyżeczki sody •łyżkę soku z cytryny •czerwony barwnik spożywczy

NA KREM: •200 g mascarpone •sok i otartą skórkę z cytryny •3 łyżki cukru pudru

NA POLEWĘ: •200 g czerwonych porzeczek •garść czereśni •1-2 łyżki cukru

Mleko zmiksuj z masłem na puszystą masę, dodaj proszek i sodę wymieszaną z sokiem z cytryny (powinna się zapienić), dodaj barwnik i mąkę wymieszaną z kakao; zmiksuj dobrze. Malutkie tortownice (śr. 12 cm) wyłóż  papierem do pieczenia, wlej do dwóch ciasto. Piecz w 170ºC około 25 minut lub do suchego patyczka.

Mascarpone zmiksuj krótko z cukrem i skórką cytrynową, stopniowo dodając sok z cytryny do otrzymania pożądanego smaku. Przełóż ciasto kremem. Połowę porzeczek utrzyj z cukrem na gładkie purée, przetrzyj przez sitko. Resztą owoców udekoruj ciasto, krój na kawałki i polewaj obficie porzeczkowym musem. Podawaj natychmiast.

 

gazpacho


5/6 Gazpacho z pieczonych pomidorów i czereśni


WEŹ: •¾ kg pomidorków koktajlowych  •2 łyżki oliwy z oliwek •łyżeczkę brązowego cukru •½ kg czereśni •½ szklarniowego ogórka •2 ząbki czosnku •¼ czerwonej cebuli •½ papryki czerwonej •2 łyżki oliwy z oliwek •5 łyżek soku z cytryny •1-2 kromki czerstwego pieczywa •garść kostek lodu •sól •świeżo mielony pieprz •suszone i świeże oregano


Pomidory przekrój na pół, ułóż przekrojeniem do góry na blaszce do pieczenia, polej oliwą, posyp cukrem i piecz w temperaturze 220°C przez 20 minut. Ostudź i wstaw do lodówki. Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem zupy.

Upieczone pomidory i wypestkowane czereśnie zmiksuj w blenderze wraz z oliwą, sokiem z cytryny, chili, cebulą i rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz kostkami lodu na gładkie purée. Można przetrzeć przez sito, jeśli ktoś nie lubi resztek skórek pływających w talerzu. Ogórek, paprykę i pieczywo pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z purée. Jeśli potrzeba, dodaj trochę wody. Dopraw solą, pieprzem i oregano, ewentualnie odrobiną cukru lub sokiem z cytryny, w zależności od tego, jak słodkie były pomidory. Schłodź przez 45 minut w lodówce i podawaj.

> Wypróbuj też: 7 pomysłów na smaczne i szybkie letnie dania <

nadziewana pieczona papryka


6/6 Nadziewana pieczona papryka


WEŹ: •½ szklanki ryżu jaśminowego •łyżeczkę masła •½ łyżeczki soli •szklankę gorącej wody •łyżkę oleju •dużą cebulę •½ małej czerwonej papryki •½ szklanki mrożonego zielonego groszku •5-6 suszonych pomidorów w oleju •słodką i ostrą paprykę •2 łyżki tartego parmezanu •3-4 papryki czerwone •sól •pieprz  •2-3 łyżki oliwy
 

W rondelku o grubym dnie roztop masło i praż na nim ryż, aż tłuszcz oblepi wszystkie ziarenka. Dodaj sól i zalej wszystko gorącą wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz do minimum (ma tylko pyrkać). Przykryj rondel pokrywką i czekaj, aż ryż wchłonie całą wodę. Groszek zalej szklanką  wrzątku i pozostaw pod przykryciem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju z odrobiną soli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a kiedy zmięknie – drobno posiekane suszone pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką – zmieszaj wszystko z ugotowanym ryżem, parmezanem i groszkiem.

Z papryk usuń gniazda nasienne. Posól, popieprz, nasmaruj oliwą (można natrzeć też czosnkiem), układaj na blaszce do pieczenia przecięciem do dołu i piecz w temperaturze 200°C, najlepiej z opcją grilla, do czasu, aż papryka lekko się zrumieni i zmięknie. Jeśli z papryki wyleci dużo soku, należy go odsączyć papierowym ręcznikiem. Wyciągnij papryki z piekarnika, lekko ostudź, nadziej farszem, przykryj i zapiekaj przez kolejne 10 minut. ­

ZDJĘCIA I STYLIZACJA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA/GREEN MORNING
DZIĘKUJEMY PANI JADWIDZE BERNIE ZA POMOC W SESJI FOTOGRAFICZNEJ