dania z truskawkami i czerwonymi owocami

Dania z truskawkami i czerwonymi owocami – przepisy na salsę truskawkową, gazpacho z pieczonych pomidorów i Red Velvet Cake

Przepisy kulinarne

Kompot z rabarbarem i malinami, orzeźwiająca salsa truskawkowa, gazpacho z pieczonych pomidorów i Red Velvet Cake – oto nasze sprawdzone przepisy na letnią ucztę w domu lub w ogrodzie.

salsa truskawkowa

1. Przepisy na lato: orzeźwiająca salsa truskawkowa

Weź: •½ kg słodkich truskawek •małe awokado •½ ogórka szklarniowego •czerwoną cebulę •½ małej czerwonej papryki •świeże chili lub różowy pieprz (dla tych, którzy lubią) •garść listków mięty i świeżej kolendry •sok z limonki lub cytryny ok. 3-4 łyżki • kromki pszennej bagietki •oliwę z oliwek •czosnek

Przygotowanie:

Awokado i cebulę obierz, drobno posiekaj razem z truskawkami, ogórkiem, papryką i listkami ziół. Dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie posiekanym świeżym chili czy utłuczonym w moździerzu różowym pieprzem.

Pozostaw w lodówce na godzinę, aby smaki się przegryzły. Kromki pszennej bagietki skrop lekko oliwą i upiecz do złotego koloru. Jeszcze ciepłe natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku i podawaj razem z salsą.

Zobacz też: Co można zrobić z arbuza? 6 pomysłów na szybkie i kolorowe dania idealne na lato!

kompot z rabarbarem i malinami

2. Kompot z karmelizowanym rabarbarem i malinami

Weź: •3-4 łodygi rabarbaru •3-4 łyżki cukru •garść liści świeżej mięty •½ kg malin •1½-2 l wody  

Przygotowanie:

Do suchego rondla o grubym dnie postawionego na ogniu wsyp cukier i mieszaj drewnianą łyżką do czasu, aż zacznie być płynny i lekko się zezłoci. Dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i smaż, aż puści sok. Zalej wrzącą wodą.

Gotuj, aż rabarbar się rozpadnie. Dodaj maliny i liście mięty, zagotuj ponownie, wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem, aby mięta dobrze się zaparzyła. Przecedź. Można podawać zarówno ciepły do obiadu, jak i mocno schłodzony w letnie upały.

labneh z truskawkami

3. Słodki labneh z czerwonymi owocami: truskawkami, malinami, czereśniami albo porzeczkami

Weź: •¾ l jogurtu greckiego •parę łyżek miodu lub cukru pudru (do smaku) •otartą skórkę z limonki •½ kg czerwonych owoców (mogą być: maliny, truskawki, porzeczki, czereśnie; idealne będą również ziarna granatu)

Przygotowanie:

Poprzedniego wieczoru wyłóż dno dużego sitka parokrotnie złożoną gazą lub luźną lnianą ściereczką. Postaw sitko na misce, tak aby nie dotykało dna, wlej do niego jogurt i wstaw na noc do lodówki.

Rano otrzymasz dwa składniki: jogurtowy ser zwany labneh i żółtawą serwatkę, która zebrała się w misce pod sitkiem. Przełóż serek do miseczki, posłodź do smaku, wymieszaj z utartą skórką z limonki. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, rozrzedź serek odrobiną serwatki z miski. Ułóż na wierzchu dużo czerwonych owoców i podawaj. Możesz dodatkowo posypać domową granolą lub ulubionymi orzechami.

Wypróbuj też: Przepisy na przekąski na piknik – lekkie i kolorowe dania z warzywami, owocami i cytrusową nutą

 

przepis na Red Velvet Cake

4. Przepis na Red Velvet Cake

Weź: •2 tubki skondensowanego słodkiego mleka •70 g miękkiego masła •łyżkę jasnego kakao •szklankę mąki •¼ łyżeczki proszku do pieczenia •¼ łyżeczki sody •łyżkę soku z cytryny •czerwony barwnik spożywczy

Na krem: •200 g mascarpone •sok i otartą skórkę z cytryny •3 łyżki cukru pudru

Na polewę: •200 g czerwonych porzeczek •garść czereśni •1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mleko zmiksuj z masłem na puszystą masę, dodaj proszek i sodę wymieszaną z sokiem z cytryny (powinna się zapienić), dodaj barwnik i mąkę wymieszaną z kakao; zmiksuj dobrze. Malutkie tortownice (śr. 12 cm) wyłóż  papierem do pieczenia, wlej do dwóch ciasto. Piecz w 170ºC około 25 minut lub do suchego patyczka.

Mascarpone zmiksuj krótko z cukrem i skórką cytrynową, stopniowo dodając sok z cytryny do otrzymania pożądanego smaku. Przełóż ciasto kremem. Połowę porzeczek utrzyj z cukrem na gładkie purée, przetrzyj przez sitko. Resztą owoców udekoruj ciasto, krój na kawałki i polewaj obficie porzeczkowym musem. Podawaj natychmiast.

przepis na gazpacho

5. Gazpacho z pieczonych pomidorów i czereśni

Weź: •¾ kg pomidorków koktajlowych  •2 łyżki oliwy z oliwek •łyżeczkę brązowego cukru •½ kg czereśni •½ szklarniowego ogórka •2 ząbki czosnku •¼ czerwonej cebuli •½ papryki czerwonej •2 łyżki oliwy z oliwek •5 łyżek soku z cytryny •1-2 kromki czerstwego pieczywa •garść kostek lodu •sól •świeżo mielony pieprz •suszone i świeże oregano

Przygotowanie:

Pomidory przekrój na pół, ułóż przekrojeniem do góry na blaszce do pieczenia, polej oliwą, posyp cukrem i piecz w temperaturze 220°C przez 20 minut. Ostudź i wstaw do lodówki. Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem zupy.

Upieczone pomidory i wypestkowane czereśnie zmiksuj w blenderze wraz z oliwą, sokiem z cytryny, chili, cebulą i rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz kostkami lodu na gładkie purée. Można przetrzeć przez sito, jeśli ktoś nie lubi resztek skórek pływających w talerzu. Ogórek, paprykę i pieczywo pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z purée. Jeśli potrzeba, dodaj trochę wody. Dopraw solą, pieprzem i oregano, ewentualnie odrobiną cukru lub sokiem z cytryny, w zależności od tego, jak słodkie były pomidory. Schłodź przez 45 minut w lodówce i podawaj.

przepis na nadziewane pieczone papryki

6. Przepis na nadziewane pieczone papryki

Weź: •½ szklanki ryżu jaśminowego •łyżeczkę masła •½ łyżeczki soli •szklankę gorącej wody •łyżkę oleju •dużą cebulę •½ małej czerwonej papryki •½ szklanki mrożonego zielonego groszku •5-6 suszonych pomidorów w oleju •słodką i ostrą paprykę •2 łyżki tartego parmezanu •3-4 papryki czerwone •sól •pieprz  •2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

W rondelku o grubym dnie roztop masło i praż na nim ryż, aż tłuszcz oblepi wszystkie ziarenka. Dodaj sól i zalej wszystko gorącą wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz do minimum (ma tylko pyrkać). Przykryj rondel pokrywką i czekaj, aż ryż wchłonie całą wodę. Groszek zalej szklanką  wrzątku i pozostaw pod przykryciem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju z odrobiną soli, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a kiedy zmięknie – drobno posiekane suszone pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką – zmieszaj wszystko z ugotowanym ryżem, parmezanem i groszkiem.

Z papryk usuń gniazda nasienne. Posól, popieprz, nasmaruj oliwą (można natrzeć też czosnkiem), układaj na blaszce do pieczenia przecięciem do dołu i piecz w temperaturze 200°C, najlepiej z opcją grilla, do czasu, aż papryka lekko się zrumieni i zmięknie. Jeśli z papryki wyleci dużo soku, należy go odsączyć papierowym ręcznikiem. Wyciągnij papryki z piekarnika, lekko ostudź, nadziej farszem, przykryj i zapiekaj przez kolejne 10 minut.

Zobacz też: 6 przepisów na dania z jagodami: pieczoną kaczkę z jagodowym sosem, pierogi z jagodami i lodowy deser

PRZEPISY, ZDJĘCIA I STYLIZACJA: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA/ GREENMORNING.pl
DZIĘKUJEMY PANI JADWIDZE BERNIE ZA POMOC W SESJI FOTOGRAFICZNEJ