przepisy na ciasto i ciasteczka świąteczne

Ulubione ciasta i ciasteczka świąteczne – przepisy na keks, ciasto korzenne, roladę czekoladową i kolorowe pierniczki

Przepisy kulinarne

Jakie ciasta i ciasteczka podać na święta Bożego Narodzenia? Keks, roladę czekoladową z żurawiną, ciasto korzenne i oczywiście pierniki. Oto nasze ulubione, sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i wypieki na Boże Narodzenie.

przepis na świąteczny keks


Ciasta i ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia:

1. Przepis na świąteczny keks pod pierzynką

Weź: •szklankę mąki pszennej orkiszowej •szklankę cukru •kostkę masła •5 jaj •płaską łyżeczkę proszku do pieczenia •łyżkę mleka •po garści: rodzynek, posiekanych moreli, posiekanych daktyli, posiekanych fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej •2 łyżki mąki

Do dekoracji: •bitą śmietanę •mandarynki

Przygotowanie:

Przesiej mąkę pszenną, namocz i odciśnij rodzynki, a potem wymieszaj bakalie z dwiema łyżkami mąki. Oddziel żółtka. Utrzyj masło z cukrem na puch, a potem po kolei dodawaj żółtka, ciągle ucierając. Wsyp stopniowo do masy jajecznej mąkę, ubite na sztywno białka oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Na koniec delikatnie wsyp obtoczone w mące bakalie. Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz godzinę, mniej więcej w połowie możesz uchylić na chwilę piekarnik i naciąć ciasto wzdłuż. Podawaj udekorowane bitą śmietaną oraz mandarynkami.
 

przepisy na ciasta świąteczne


2. Świąteczna rolada czekoladowa z żurawiną

Weź: •5 jajek •¾ szklanki mąki •¼ szklanki kakao •łyżeczkę cynamonu •zmielony goździk •szczyptę kardamonu •¾ szklanki cukru

Na krem: •opakowanie serka mascarpone •2 tabliczki gorzkiej czekolady •½ szklanki śmietanki kremówki •szklankę suszonej żurawiny

Dodatkowo: •cukier puder •tabliczkę mlecznej czekolady •świeżą żurawinę

Przygotowanie:

Ubijaj białka, w trakcie dodając cukier, na lśniącą masę. Następnie dodaj żółtka, wymieszaj, wsyp mąkę z przyprawami i kakao. Przelej na płaską, prostokątną blachę i piecz 20 minut w 180ºC. Jeszcze ciepły placek wyjmij, przykryj ręcznikiem kuchennym, odwróć, zdejmij papier do pieczenia i zwiń z ręcznikiem w środku wzdłuż dłuższego boku. Podgrzej śmietankę, rozpuść w niej czekoladę, dodaj mascarpone. Rozpuść dodatkową czekoladę, rozlej na kamiennym blacie albo na folii aluminiowej. Rozsmaruj na kilka cienkich pasków. Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń, wyjmij ręcznik, posmaruj zmiksowaną żurawiną i kremem czekoladowym. Zwiń na nowo. Z cukru pudru zrób lukier, posmaruj roladę z wierzchu, przyklej na nim paski z czekolady i udekoruj świeżą żurawiną.
 

korzenne ciasto świąteczne

 

3. Korzenne ciasto z Porto

Weź: •2 garście daktyli •szklankę porto •3 szklanki maślanki •4 szklanki mąki •2 łyżeczki proszku do pieczenia •szczyptę sody •szczyptę soli •szklankę cukru •pół szklanki miodu •3 jajka •3/4 szklanki oleju kokosowego •2 kulki ziela angielskiego •łyżeczkę cynamonu •łyżeczkę mielonego imbiru •2 ziarenka pieprzu

Przygotowanie:

Pieprz i ziele angielskie zmiel w młynku do kawy. Namocz daktyle w połowie porto, zagotuj, ostudź i zmiksuj z maślanką. Utrzyj olej z jajkami, cukrem i miodem. Wciąż mieszając, dodawaj powoli maślankę z daktylami i porto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i wszystkimi przyprawami. Dodawaj po łyżce do ciasta, ciągle mieszając. Gdy nie będzie już miało grudek, wyłóż je do wyścielonej papierem tortownicy i piecz 40 minut w 180°C. Zostaw w piekarniku, aż ostygnie. Zimne ciasto nasącz resztą porto i polej lukrem królewskim (przepis na lukier znajdziesz poniżej).
 

przepis na pierniki


4. Przepis na pierniki na Boże Narodzenie (dla 6-10 osób)

Weź: •2½ szklanki mąki •4 łyżki miodu •szklankę cukru •¾ kostki masła •łyżeczkę sody •łyżeczkę przyprawy do piernika

Na przyprawę do pierników: •gwiazdkę anyżu •4-cm kawałek kory cynamonu •4 kulki ziela angielskiego •pół łyżeczki mielonego imbiru •szczyptę chili •2 ziarenka czarnego pieprzu •pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Na lukier: •białko jajka •1¼ szklanki cukru pudru •łyżeczkę soku z cytryny •ewentualnie by zabarwić lukier po kilka kropli soku z buraka lub ze szpinaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przyprawy do piernika zmiel w młynku do kawy. Rozpuść masło z cukrem i miodem. Gdy ostygnie, dodaj mąkę z sodą i łyżeczką przyprawy do piernika. Wyrób ciasto, zawiń w folię i odstaw na pół godziny. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości około centymetra. Wykrawaj z niego ciasteczka i piecz 10-15 minut w 180°C.

Gdy pierniczki wystygną, zrób lukier. Ubijaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na parze, aż powstanie biała, gęsta masa. Jeśli chcesz uzyskać kolorowe lukry, do części dodaj kilka kropel soku z buraka (da czerwień), a do części – sok z liści szpinaku (zieleń). Przechowuj pierniczki w puszkach. Najlepsze są po miesiącu.

 

piekarnik do zabudowy franke
Funkcja multicooking w piekarnikach z linii Mythos firmy Franke umożliwia pieczenie nawet czterech ciast jednocześnie. To idealne rozwiązanie przed świętami!


Przed świętami pieczenie rusza pełną parą. Aby wszystkie wypieki na Boże Narodzenie udały się idealnie, pomocny będzie sprawdzony piekarnik wyposażony w praktyczne programy, takie jak piekarnik z linii Mythos firmy Franke. Wyposażono go w m.in. w funkcję Cook Assist, czyli automatyczne programy z temperaturą i czasem pieczenia idealnie dobrane do konkretnych dań. W piekarniku wystarczy wybrać z listy na wyświetlaczu danie, a o resztę zadba urządzenie. Wygodne? Nawet bardzo!

Duża pojemność gwarantuje około 20 proc. więcej miejsca niż w zwykłym piekarniku. Piec można klasycznie, z termoobiegiem lub z funkcją parową (Full Steam), która pozwala na przygotowanie potraw o niższej zawartości tłuszczu. Pieczenie czterech ciast jednocześnie bez mieszania się smaków i zapachów? To również możliwe! Dzięki funkcji multicooking, która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła, w piekarniku przygotujemy cztery potrawy za jednym zamachem. Co zrobić z zaoszczędzonym w ten sposób czasem? Co tylko chcemy.

Więcej o piekarnikach firmy Franke przeczytasz na: Franke.com/piekarniki

MATERIAŁ PARTNERA

Przepisy: JOANNA HALENA, MARTA KWIATKOWSKA, ZDJĘCIA: SHUTTERSTOCK