przepisy na letnie śniadanie lunch i podwieczorek

Smaczny dzień w Pałacu Kamieniec – przepisy na letnie śniadanie, lunch i słodki podwieczorek

Przepisy kulinarne

Warzywa i owoce z własnego ogrodu, sudecka wołowina, świeżo pieczone bajgle i tarty – wypad do Kotliny Kłodzkiej to prawdziwa uczta. Wypróbuj przepisy na pyszne letnie śniadanie, lunch i słodki podwieczorek prosto z kuchni Pałacu Kamieniec.

reklama

Przepisy na letnie śniadanie:

1/2 Koktajl „Dzień dobry” z jagodami, malinami lub truskawkami

Weź: •½ l maślanki sudeckiej •po pół szklanki owoców: truskawek, malin czy jagód •łyżkę cukru

Owoce z maślanką umieść w blenderze kielichowym, dodaj cukier. Całość zmiksuj na gładki koktajl. Najlepiej smakuje schłodzony.

2/2  Sałatka z pieczonym kurczakiem

Weź: •sałatę rzymską mini •garść pomidorków koktajlowych •parmezan •komosę ryżową •upieczony, pokrojony filet z kurczaka zagrodowego

Weź na sos: •łyżkę pieprzu ziarnistego i łyżeczkę słodkiej papryki •ząbek czosnku •3 łyżki sosu worcestershire •3 łyżki majonezu

Pieprz zmiel w blenderze kielichowym. Dodaj czosnek, sos worcestershire, paprykę, znów zblenduj. Płyn wymieszaj z majonezem rózgą kuchenną. Sałatę porwij i polej sosem pieprzowym. Ułóż na głębokim talerzu. Kolejno dodawaj resztę składników: połówki pomidorków koktajlowych, ugotowaną w osolonej wodzie komosę ryżową, części zapieczonego kurczaka. Udekoruj płatami parmezanu.

Jak przygotować soczystego pieczonego kurczaka?

Weź: •2 filety z kurczaka zagrodowego z kostką i skórą •50 g soli warzonej •litr letniej wody

Przygotuj solankę z odmierzonej wody i soli, włóż do niej filety na 10 godzin, a potem wyjmij na blaszkę. Ustaw piekarnik na 120°C. Wbij sondę w mięso, ustaw temperaturę wewnątrz na 65°C, a gdy do niej dojdzie – wyjmij filety. Podnieś temperaturę piekarnika do 220°C i zapiecz kurczaka. Wyjmij go z piecyka, gdy osiągnie złoty kolor (mniej więcej po kwadransie).

> Szukasz pomysłów na letni obiad w ogrodzie? Wypróbuj 7 przepisów na smaczne i szybkie dania <

Przepisy na lunch:

1/2 Bajgiel z wołowiną

Weź: •½ kg mąki pszennej •25 g drożdży •odrobinę cukru •2 łyżeczki soli •250 ml ciepłej wody •szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej •4 łyżki stołowe oliwy •odrobinę miodu i sezamu •kawałek rostbefu •masło •świeży tymianek •sól i pieprz

Przesiej mąkę przez sito do miski. Drożdże rozgnieć z odrobiną cukru i dodaj do mąki, wlej wodę, wsyp sól, dopraw gałką. Zrób masę, uwolnij gluten z mąki. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto. Formuj kule o jednakowej wadze. Następnie delikatnie spłaszcz je i wytnij środek kieliszkiem. Ułóż luźno na blasze. Wstaw do piekarnika na program parowania na ok. 12 minut (lub wstaw do piecyka foremkę z wodą).

Potem wyjmij bajgle, posmaruj miodem i posyp sezamem. Piecz w 190°C na złoto (ok. 17 minut). Wołowinę pokrój na cienkie plastry. Rozgrzej mocno suchą patelnię, dodaj kroplę oliwy, wrzuć mięso i smaż ok. 20 sekund. Dodaj masło, świeży tymianek, sól i pieprz. Podawaj z zieleniną.

2/2 Wytrawna tarta

Weź: •250 g mąki pszennej •łyżeczkę soli morskiej •150 g masła •jajko •łyżkę zimnego mleka •garść nasion fasoli do obciążenia ciasta

Weź na farsz: •250 g wędzonego boczku •250 g zblanszowanego pora •100 g śmietanki 18% •jajko •sól i pieprz do smaku

Z mąki, masła, jaja, soli i mleka zagnieć ciasto. Rozwałkuj między dwoma kwadratami papieru do pieczenia. Włóż do formy od tarty, nie odrywając papieru z wierzchu, nasyp fasolę i tak przygotowane ciasto piecz ok. 20 minut w 180°C.

W tym czasie podsmaż boczek (pokrojony najlepiej w kosteczkę), dodaj zblanszowany por, dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj śmietankę i jajko. Całość wlej do wypieczonej formy. Zapiecz w temp. 180°C przez kolejny kwadrans.

Pomysł na słodki podwieczorek:

1/2 Jabłka pod kruszonką

Weź: •2 jabłka (szare renety) •pół kostki masła •miód •szklankę mąki tortowej •pół szklanki cukru

Mąkę z cukrem i masłem zagnieć, rozkrusz masę na blasze z papierem i piecz, aż się zazłoci. Wystudź ciasto i jeszcze bardziej pokrusz. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością masła. Dodaj miód. Podawaj w szklanym naczyniu warstwami: kruszonka, jabłka, kruszonka. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.

2/2 Tort bezowy

Weź: •300 g białek jaj •400 g bardzo drobnego lub zmielonego cukru •500 g serka mascarpone •400 g śmietanki 36% •100 g cukru pudru

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Rozłóż po równo na dwie części na osobnych blaszkach. Piecz w temperaturze 140°C bez nawiewu przez 2,5 do 3 godzin. Dokładnie wystudź. Mascarpone ze śmietanką i cukrem ubij na sztywny krem i przełóż nim tort. Podawaj ze świeżymi owocami.

> Wypróbuj też nasze przepisy na dania z czerwonych owoców i warzyw <

przepisy z Pałacu Kamieniec

Pałac Kamieniec...

to XVIII-wieczna rezydencja położona w sercu malowniczej Kotliny Kłodzkiej. W Domu Gościnnym przenocujesz i zakosztujesz nie tylko ciszy i uroków natury, ale również wyśmienitej kuchni, tworzonej przez szefową Wiolettę Sobieraj i jej zespół w oparciu o dawne przepisy Hrabstwa Kłodzkiego z nutą nowoczesności.

W sezonie letnio-jesiennym kuchnia zaopatrywana jest w warzywa, owoce i zioła z przypałacowego ogrodu. To, co zostaje, zamykane jest w słojach, tworząc bajeczne konfitury i kiszonki, idealne do mięs czy dań wegetariańskich. W pałacowej pasiece mieszka 200 tys. pszczół, które pod troskliwym okiem pana Henryka Zaremby z Sudeckich Miodów Kotliny Kłodzkiej produkują pyszne miody o smakach zmieniających się w zależności od rodzaju kwitnących roślin. W kuchni swoje zastosowanie znajduje wiele regionalnych produktów: orkisz z Międzylesia, maślanka i twaróg z Kamiennej Góry, których skosztujecie na śniadanie, wołowina sudecka podawana gościom w postaci tatara. Kulinarnych propozycji dopełniają nalewki własnej roboty.

Restauracja Pałacu Kamieniec została wyróżniona przez żółty przewodnik Gault & Millau i znajduje się na Szlaku Smaków Dolnego Śląska.

palackamieniec.pl

ZDJĘCIA: RADOSŁAW BERENT, KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, DOROTA RYNIEWICZ (POTRAWY), STOCKFOOD/FREE

STYLIZACJA: ANNA TYŚLEROWICZ, ŁUKASZ MARCINKOWSKI (STOŁY), DOROTA RYNIEWICZ (POTRAWY)