werandacountry.pl werandaweekend.pl
przepisy na rozgrzewające dania z kurkumą i chili

Przepisy na rozgrzewające dania z kurkumą, goździkami i chili

Przepisy kulinarne

Kiedy na dworze zimno, przyda się nie tylko wełniany pled. Jeszcze lepiej rozgrzeje zupa z kurkumą i goździkami, ostre rożki i złoty ryż z gorczycą.

reklama
rozgrzewająca zupa z kurkumą

1/5 Przepisy na rozgrzewające dania – zupa 12 przypraw z kurkumą

Weź: •szklankę czerwonej soczewicy •2 dojrzałe pomidory •3 łyżeczki klarowanego masła •3/4 łyżeczki kurkumy •2 laski cynamonu •3 liście laurowe •3 sztuki ziela angielskiego •2 łyżeczki nasion kolendry •łyżeczkę kuminu •1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego •5 goździków •4 strączki kardamonu •5 ziarenek czarnego pieprzu •małe zielone chili •ząbek czosnku •łyżeczkę sezamu •1,5 łyżeczki soli •łyżkę brązowego cukru •sok z cytryny

Opcjonalnie do przybrania: jarmuż, pomidorki cherry, płatki chili, uprażone nasiona kolendry

Przygotowanie:

Soczewicę zalej 2 litrami wody, dodaj łyżeczkę masła, kurkumę, cynamon, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości. Dosól i wyjmij przyprawy. Na suchą patelnię wsyp kolendrę, kumin, koper włoski, goździki, pieprz, kardamon i sezam. Praż, mieszając, aż sezam będzie złoty.

Ostudź, wyjmij kardamon ze strączków i zmiel przyprawy. Dodaj parę łyżek wody, aby powstała pasta. W rondelku rozgrzej 2 łyżeczki masła, włóż posiekane chili i czosnek, podsmaż chwilę, dodaj pastę i smaż, mieszając, aż tłuszcz zacznie się oddzielać od przypraw. Wsyp cukier, mieszaj, aż się rozpuści, włóż do rondelka obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i gotuj, aż się rozpadną. Dodaj soczewicę, zmiksuj. Dopraw cytryną.

przepis na złoty ryż z warzywami

2/5 Pilaw – złoty ryż z warzywami

Weź: •szklankę ryżu basmati •łyżkę masła klarowanego •łyżeczkę soli •łyżkę nasion czarnej gorczycy •łyżeczkę kurkumy • łyżeczkę szafranu w nitkach • 1/2 łyżeczki asafetydy w proszku •łyżkę pokruszonego methi (suszonych liści kozieradki) •paprykę czerwoną •kawałek świeżego zielonego lub czerwonego chili •2 łyżki masła lub oleju •małą puszkę gotowanej ciecierzycy •3/4 szklanki mrożonego groszku •szklankę orzechów nerkowca •olej do smażenia

Opcjonalnie: nasiona z 1/2 owocu granatu, czarne oliwki, natkę kolendry

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie rozgrzej klarowane masło, wsyp nasiona gorczycy i poczekaj, aż zaczną strzelać (jak popcorn). Wsyp asafetydę i kurkumę, dodaj ryż i smaż, aż ryż stanie się szklisty, a przyprawy go oblepią. Zalej 2 szklankami wrzątku, posól, dodaj methi, szafran, przykryj i zmniejsz gaz do minimum. Poczekaj, aż ryż wchłonie płyn. W dużym woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekane drobniutko chili i pokrojoną w kostkę paprykę, lekko posól, smaż do miękkości. Orzechy nerkowca usmaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Groszek ugotuj, ciecierzycę i oliwki odsącz z zalewy. Posiekaj natkę kolendry. Dodaj wszystko do woka wraz z ryżem. Smaż przez 1-2 minuty. Podawaj na ciepło, najlepiej w towarzystwie zupy 12 przypraw.

przepis na pikantne smażone rożki

3/5 Samosa – pikantne smażone rożki

Weź na ciasto: •szklankę mąki •2 łyżki klarowanego masła •płaską łyżeczkę soli

Na farsz: •szklankę pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków, bakłażana i różyczek kalafiora •po 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku i obranych pokrojonych w kostkę pomidorów •po 1 łyżeczce: kuminu, curry, słodkiej lub ostrej papryki •łyżkę startego korzenia imbiru •kawałek zielonego chili •sok z cytryny •garść liści kolendry •olej lub klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę i sól wymieszaj z roztopionym masłem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Dodaj pół szklanki wody i zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Przykryj miseczką i odstaw na 15 minut. Ziemniaki i groszek ugotuj, bakłażan i kalafior usmaż w głębokim tłuszczu na złoto. Łyżkę klarowanego masła rozgrzej na patelni i smaż na niej imbir, po chwili dodaj posiekane chili, kminek i smaż krótko, aż lekko ściemnieje, dodaj resztę przypraw, dokładnie wymieszaj i wrzuć pomidory. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż sok się lekko zredukuje, dodaj gotowane i smażone warzywa, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj z posiekaną natką kolendry. Ostudź.

Ciasto podziel na 10 części, ulep z nich kulki i każdą rozwałkuj na cienki placek. Nakładaj po kopiastej łyżce farszu i sklejaj w rożki. Smaż w głębokim oleju na złotobrązowo. Podawaj z ulubionym sosem lub chutneyem.

> Wypróbuj też: Bogactwo smaków i aromatów, czyli przepisy na dania kuchni orientalnej <

przepis na mus czekoladowy z chili i kardamonem

 

4/5 Przepis na mus czekoladowy z chili i kardamonem

Weź: •250g serka mascarpone •otartą skórkę i sok z pomarańczy •100 g czekolady mlecznej •50 g czekolady gorzkiej •parę kropli olejku pomarańczowego •łyżeczkę zmielonego kardamonu •kawałek świeżego czerwonego lub zielonego chili

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, z wypestkowanym i drobniutko posiekanym chili oraz kardamonem. Mascarpone zmiksuj ze skórką, olejkiem i sokiem z pomarańczy na puszystą masę (nie przesadź, bo się zwarzy). Na wolnych obrotach miksera wymieszaj czekoladę z mascarpone. Wlewaj do pucharków, dekoruj czekoladą i owocami. Możesz podawać natychmiast, wtedy masa ma konsystencję kremu, lub po paru godzinach w lodówce, gdy z kremu zrobi się mus.

rozgrzewająca herbata hibiskusowa

 

5/5 Rozgrzewająca herbatka hibiskusowa

Weź: •małą garść suszonych kwiatów hibiskusa •syrop żurawinowy lub malinowy •dużą pomarańczę •5 strączków kardamonu •3 gwiazdki anyżu •parę goździków •3 laski cynamonu •spory kawałek świeżego imbiru

Opcjonalnie: dodaj miód, świeżą miętę i melisę

Przygotowanie:

Hibiskus, wraz z miętą i melisą zalej litrem wody, dodaj przyprawy oraz utarty lub pokrojony w cieniutkie plasterki imbir. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Dopraw syropem żurawinowym lub malinowym, miodem i sokiem z pomarańczy (wcześniej wykrój z niej parę plasterków, które wrzucisz do szklanek przed wlaniem herbaty).

> Zobacz także: Czas na herbatę – wybieramy czajnik, dzbanek z podgrzewaczem i piękne akcesoria do parzenia herbaty <

ZDJĘCIA, STYLIZACJA I PRZEPISY:
KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA /GREEN MORNING

FOTOGRAFKA I STYLISTKA KULINARNA. PROWADZI BLOG, NA KTÓRYM DZIELI SIĘ PRZEPISAMI NA WEGETARIAŃSKIE PYSZNOŚCI: GREENMORNING.PL