przepisy z kozim serem

Przepisy z kozim serem: tarta z pomidorami, faszerowany bakłażan, sałatka i deser z malinami

Przepisy kulinarne

Bakłażan faszerowany kuskusem i kozim serem, sałatka, tarta z pomidorami, zupa i pyszny deser z malinami. Wypróbuj nasze ulubione przepisy na dania z kozim serem. Zobacz też, jak efektownie można je podać i jak prosto udekorować stół, by potrawy smakowały jeszcze lepiej!

reklama
zapiekany kozi ser

 

1/6 Przepis na kozi ser zapiekany z tymiankiem i pomidorkami

Weź •200 g dojrzewającego solankowego sera koziego •2 łyżki oliwy z oliwek •5-6 gałązek świeżego tymianku •suszone oregano •szczyptę płatków chili •2 gałązki pomidorków koktajlowych •sól •świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego lub kilku małych włóż kawałki sera. Polej go odrobiną oliwy z oliwek, posyp posiekanym tymiankiem, oregano i chili, dopraw solą i pieprzem. Z boku ułóż kilka pomidorków koktajlowych, może to być cała gałązka. Piecz w 180°C do czasu, aż ser się zrumieni, a pomidorki lekko przypieką. Podawaj jako przystawkę z kromkami świeżego chleba.

> Wypróbuj też przepis na mieszane sałatki z kozim serem, owocami, orzeszkami pinii, pesto ziołowym i oliwą <

bakłażan faszerowany kuskusem i kozim serem

 

2/6 Przepisy z kozim serem – bakłażan faszerowany kuskusem i kozim serem

Weź: •2 bakłażany •2 łyżki oliwy •ząbek czosnku •dużą cebulę •2 łyżki oleju •garść rodzynek •garść ulubionych orzechów (mogą być nerkowce, laskowe czy włoskie) •dużo natki kolendry, mięty i pietruszki •½ szkl. nasion granatu •¹/3 szkl. kostek koziego sera z zalewy olejowej

Na farsz: •½ szkl. kaszy kuskus •40 g koziego twarożku •łyżeczkę masła •po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, chili, kuminu mielonego i cynamonu •2 łyżeczki soku z cytryny •pestki z owocu granatu

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój wzdłuż na pół, lekko wytnij środek, aby powstały łódeczki, posmaruj rozkrojonym czosnkiem i oliwą z oliwek. Przypiecz na grillowej patelni, aby lekko zmiękły. Kaszę wymieszaj z przyprawami i masłem, zalej wrzątkiem, tak aby płyn był 1 cm ponad kaszą. Przykryj i poczekaj, aż kasza wchłonie całą wodę. W tym czasie cebulę pokrój i zeszklij na oleju, dodaj rodzynki i posiekane orzechy i chwilę podsmaż. Potem musisz tylko wymieszać wszystkie składniki z kaszą. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wyłóż farsz na przygotowane bakłażany i piecz w 180°C do miękkości bakłażana i zrumienienia wierzchu.

tarta z kozim serem przepis

 

3/6 Przepis na tartę z kozim serem i pomidorami

Weź na ciasto: •1½ szkl. mąki (można dać połowę orkiszowej) •²/3 kostki miękkiego masła •duże jajko •szczyptę soli

Na farsz: •3 jajka •120 g śmietany lub gęstego jogurtu •35 g koziego twarożku •2 łyżki musztardy •sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, dodaj masło i szybko pokrój. Gdy powstanie kruszonka – dodaj wcześniej rozbełtane jajko, znów pokrój, szybko zagnieć w kulę i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Rozbij kulę wałkiem, podsyp mąką i wałkuj na placek o grubości 2 mm. Wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem. Na wierzchu połóż papier do pieczenia i wsyp na niego obciążenie (np. suchą fasolę lub ryż).  Piecz w 180°C przez 20-25 minut.

Do zmiksowanych jajek dodaj pozostałe składniki. Wyjmij podpieczoną tartę z piekarnika i wylej na nią jajka. Piecz około pół godziny w 180°C – grzanie dołem. Górę można włączyć na ostatnie 5 minut. Po wyjęciu odczekaj 10 minut i pokrój.

zupa z grzankami z kozim serem

 

4/6 Zupa pomidorowa z mascarpone i grzankami z kozim serem

Weź: •2 duże marchewki •5 ząbków czosnku •cebulę •2-3 łyżki oliwy •2 puszki pomidorów krojonych •½ szklanki wody •sól •pieprz •chili •łyżkę brązowego cukru •100 g mascarpone 

Na grzanki: •małą bagietkę na zakwasie •ząbek czosnku •łyżkę masła •twardy lub miękki dojrzewający kozi ser •świeże zioła

Przygotowanie:

Obierz marchewki, czosnek, cebulę i pokrój je w drobne kawałki. Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej najpierw cebulę, potem dodaj marchewkę a na końcu czosnek, smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Zalej wszystko pomidorami z puszki, dodaj wodę i gotuj przez około 30-40 minut na wolnym ogniu (marchewka musi być idealnie miękka). Przypraw: dodaj brązowy cukier, sól, pieprz i chili do smaku. Następnie zblenduj zupę na idealny krem wraz z mascarpone.

Bagietkę pokrój na ukośne kromki, posmaruj z obu stron roztopionym masłem z utartym czosnkiem albo ziołami (masło czosnkowo - bazyliowe ma bardzo ciekawy smak), posyp utartym serem i posiekanymi ziołami. Kromki zapiecz w 180°C na złoty kolor i podawaj razem z zupą. Pokruszonym serem możesz też posypać zupę.

> Wypróbuj też przepis na rozgrzewającą zupę 12 przypraw z kurkumą <

sałatka pomidorowa z kozim serem

 

5/6 Sałatka pomidorowa z kotlecikami wege z koziego twarożku

Weź na kotleciki: •1 szkl. koziego twarożku •½ łyżeczki soli •łyżeczkę mąki •pieprz •granulowany czosnek •garść posiekanych liści szpinaku •15 czarnych oliwek •3 koktajlowe pomidorki •8 łyżek płatków owsianych (górskich) •klarowane masło

Na sałatkę: •po 2 garście małych liści szpinaku i podartych liści jarmużu • kolorowe pomidory •czerwoną cebulę •po garści oliwek kalamata i ziaren granatu

Na sos: •to, co zostanie na dnie miski po robieniu kotlecików • 3 łyżki oliwy z oliwek •łyżkę soku z cytryny •listki bazylii i oregano •2 szczypty cukru, pieprz

Przygotowanie:

Do miski włóż ser, dodaj mąkę, sól i przyprawy, posiekane liście szpinaku, pokrojone oliwki i pomidorki, mielone płatki i wymieszaj. Mokrymi rękami lep z sera kulki o średnicy 5 cm i obtaczaj w lekko zmiksowanych płatkach. Pozostaw w misce trochę sera – posłuży do zrobienia sosu. Umyj warzywa i osusz. Pomidory pokrój na połówki, oliwki na pół, cebulę w piórka. Do miski z pozostałościami sera dodaj wszystkie składniki na sos (zioła porwij). Wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Wrzuć do miski warzywa na sałatkę i znowu wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Smaż kotleciki na złoto. Układaj gorące na sałatce z pomidorów i podawaj.

przepisy z kozim serem

 

6/6 Przepis na deser z kozim labneh i malinami

Weź: •2 szkl. koziego jogurtu •1 cukier waniliowy •skórkę otartą z ½ pomarańczy •1 szkl. śmietany kremówki do ubijania •100 g malutkich bezików •200 g świeżych lub mrożonych malin •inne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Poprzedniego wieczoru wylej jogurt na sitko wyłożone lnianą ściereczką, zawieś sitko na misce, tak aby serwatka mogła swobodnie do niej spływać. Wstaw wszystko do lodówki na noc, aby rano otrzymać kremowy serek jogurtowy. Zmieszaj go z cukrem i otartą skórką z pomarańczy (jeśli jest bardzo gęsty, można dodać trochę soku z pomarańczy). ¹/3 malin lekko rozgnieć, zmieszaj z serkiem. Włóż na dno pucharków.

Śmietanę zmiksuj na sztywno, tuż przed podaniem mieszaj z mocno pokruszonymi bezami i malinami. Masę wyłóż na kozi serek, udekoruj według uznania.

> Wypróbuj też: Truskawki, maliny i czereśnie – pomysły na dania z czerwonych owoców i warzyw <

ZDJĘCIA, STYLIZACJA I PRZEPISY:
KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL