Sałatka zdrowia

Sztuka Życia

Quinoa, czyli komosa ryżowa, nie bez powodów nazywana jest „świętym zbożem Inków”. Choć tak naprawdę wcale nie zalicza się do zbóż, pozostaje jednym z  najzdrowszych ziaren. A jeśli dodamy do niej witaminową bombę brokułowych różyczek, dostaniemy porcję zdrowia na talerzu. I to bez zbędnych wysiłków.

Składniki:

•brokuły

•4-5 rzodkiewek

•ulubione kiełki

•1/2 szklanki komosy ryżowej

•1/3 kostki fety

•7 łyżek oliwy

•2 łyżki białego octu winnego

•szalotka

•2 łyżki soku z cytryny

•1/3 pęczka natki pietruszki

•sól

•pieprz

Wykonanie:

Komosę wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Dwie szklanki osolonego wrzątku doprowadź do wrzenia, dodaj komosę i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut. Powinna lekko pękać pod zębami, a płyn całkowicie odparować. Szalotkę posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą, octem i sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj krótko w osolonym wodzie, około 3-4 minuty. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z komosą, brokułami i pokruszona fetą. Posyp kiełkami i skrop dressingiem. Przed podaniem wymieszaj.

Przepis: Matylda Rosłaniec