Sorbet z cytryn z brzoskwiniami

Sztuka Życia

Lubisz cytryny i brzoskwinie? Zrób z nich pyszny sorbet, który ochłodzi i orzeźwi w gorące dni.

SKŁADNIKI:

• 4 brzoskwinie

• 2 cytryny

• 5 łyżek cukru

• gałązkę mięty

PRZYGOTOWANIE:

Z cytryn wyciśnij sok i przecedź go przez gęste sitko. Wlej 2 szklanki wody do garnka, wsyp cukier i podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści, ostudź. Wlej sok z cytryny. Przelej do metalowej miski i wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Co pół godziny mieszaj widelcem, żeby rozbić kryształki lodu. Brzoskwinie obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę. Rozłóż do miseczek. Wyjmij sorbet z zamrażarki na kilka minut przed podaniem, nałóż na brzoskwinie i udekoruj listkami mięty.

Tekst: Redakcja