Wiosenne warzywa z dipem

Sztuka Życia

Jeżeli masz ochotę na zdrowe i lekkie danie przygotuj młodziutkie warzywa z dipem.

Składniki:

• 4 młode marchewki

• kalarepa

• kalafior romanesco lub brokuł

• garstkę pestek słonecznika

• garstka rodzynek sułtanek

• pół pęczka pietruszki

• czerwona cebula

• duże opakowanie gęstego jogurtu

• 3 łyżki majonezu

• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewki przekrój wzdłuż na pół, kalarepę obierz i pokrój w plasterki, kalafior podziel na różyczki. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę, wrzucaj porcjami warzywa na minutę, wyławiaj i wkładaj do wody z lodem. Dobrze osącz.

Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, rodzynki i natkę pietruszki posiekaj, ale zostaw trochę listków do dekoracji. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystko z jogurtem i majonezem, dopraw. Przełóż do miseczki, posyp natką i rodzynkami, podawaj z warzywami. Do zblanszowanych warzyw pasuje też grecki sos tzatziki przygotowany z jogurtu, świeżych ogórków i czosnku.

Opracowanie: Staszek Gieżyński

Stylizacja i zdjęcia: Thomas Neckermann/ Picture Press/ East News