Zapiekanka z porów

Sztuka Życia

 Smaczne danie z kuchni holenderskiej z porem w roli głównej.

Składniki:

•6 porów

•marchewka

•5 pieczarek

•kawałek (ok. 150 g) pieczonego schabu lub indyka

•3 jaja

•¾ szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego

•3 łyżki oliwy

•sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkę pokrój w kostkę i podgotuj 2 minuty we wrzątku. Dwa pory obierz z zewnętrznych liści, wrzuć do wrzątku i minutę blanszuj. Ostudź i podziel na pojedyncze liście. Resztę pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię z 2 łyżkami oliwy i duś na małym ogniu przez 10 minut. Pokrój pieczarki w kostkę, dorzuć do porów razem z marchewką i smaż jeszcze 5 minut. Ostudź, wymieszaj z roztrzepanymi jajami, mlekiem oraz pokrojonym w kostkę pieczonym schabem. Dopraw. Formę do pasztetu wysmaruj pozostałą oliwą i całą wyłóż zblanszowanymi liśćmi pora. Nałóż nadzienie, przykryj resztą pora. Piecz przez 45 minut w 180ºC. Podawaj na ciepło lub na zimno.