Malowanie pisanek: jak pokolorować jaja na Wielkanoc naturalnymi metodami?
Najlepiej naturalnymi barwnikami, na przykład herbatą, przyprawami i ziołami.
Kolor jasnożółty daje rumianek albo świeża bądź sproszkowana kurkuma,
zielony – napar z liści szpinaku, pokrzywy, mięty.
Na niebiesko farbuje sok z gotowanej czerwonej kapusty.
Trzeba tylko upolować jajka w białych skorupkach, delikatnie je umyć płynem
do naczyń, który odtłuszcza, a potem ugotować w dobrze przecedzonym
przez gazę naparze. Do farbowania warto dodać utrwalacze – sól i odrobinę octu.
Tekst: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Łukasz Zandecki
Stylizacja: Maria Szkop
Za wypożyczenie ceramicznych królików dziękujemy Elizie Danowskiej.
Więcej inspiracji wielkanocnych w najnowszym wydaniu "Werandy": https://www.weranda.pl/aktualny-numer