
Co i w czym podać na letnie przyjęcie? Pomysłowe naczynia na napoje i przekąski na letni stół
JadalniaBiesiadowanie pod chmurką to radość z przebywania na świeżym powietrzu i kosztowania nowych smaków. Połącz wspólne ucztowanie z dobrą zabawą. Serwuj z pomysłem – w oryginalnych naczyniach, na pięknie nakrytym stole, ogrodowej ławie czy piknikowym kocu. Lato to czas kolorów, ciekawych kształtów i nietuzinkowych materiałów. Oto nasze pomysły, jak i w czym podawać potrawy, by smakowały jeszcze lepiej.
Latem nakrywaj do stołu kolorowo i ze smakiem!
Lato trwa stanowczo zbyt krótko, by zamykać się w czterech ścianach. Wykorzystaj piękną pogodę, ciesz się słońcem i bogactwem sezonowych plonów. Przenieś jadalnię na zewnątrz – nakryj stół w ogrodzie, rozłóż koc na trawie, usiądź na pomoście nad wodą... Zaproś przyjaciół i cieszcie się wspólnym czasem na świeżym powietrzu. A wiadomo, pod chmurką wszystko smakuje lepiej!
Podpowiadamy, jak i w czym podawać przekąski i napoje na letni stół, by oczarować gości. Nawet skromne przyjęcie stanie się wyjątkowe, jeśli zaserwujesz je w pomysłowy sposób!
Zobacz też: Jak ładnie podawać ciasta i desery – jak elegancko serwować słodkości?
Coś na pierwszy ząb – przydadzą się miseczki do dipów i naczynka do serwowania przekąsek
Antipasti to małe przekąski, które serwuje się na samym początku na pobudzenie apetytu. Do minikanapek, crostini czy muffinek z grillowanymi warzywami często podaje się dipy: guacamole, hummus, tapenadę z oliwek albo klasyczny majonez. Podaj je w małych, kolorowych miseczkach, a warzywa – pokrojoną w słupki marchewkę, ogórka czy różyczki kalafiora – w wyższych czarkach lub kubeczkach.
Miseczki i naczynia do serwowania przystawek warto zgrupować na obrotowej tacy – na środku postaw największą miskę, a wokół niej mniejsze i wyższe naczynka na przemian.
Taka aranżacja nie tylko pięknie się prezentuje, ale też ułatwia gościom dostęp do wszystkich smaków bez potrzeby wstawania. Postaw ją na środku stołu tak, aby każdy kręcąc wielkim talerzem mógł kosztować tych wybornych pobudzaczy apetytu.
Od mebla po nakrycie stołu – praktyczna etażerka to najlepszy sposób serwowania przekąsek na przyjęciu
Etażerka znana była we Francji już w XVIII wieku jako mebel z piętrowymi półkami, na których eksponowano drobne bibeloty. Tak bardzo się spodobała, że z czasem trafiła również na stół – i do dziś pełni tam rolę praktycznego naczynia do serwowania słodkich i słonych przekąsek.
Choć jako mebel wyszła już z mody, w jadalniach nadal króluje. I trudno się dziwić – to pomysłowe i wygodne rozwiązanie, zwłaszcza gdy brakuje miejsca na blacie, a gości do nakarmienia jest wielu.
Na kolejnych poziomach możesz ułożyć kanapeczki, pasztety, wędliny, jajka, warzywa, owoce, a także słodkości – pojedynczo, w małych miseczkach lub na talerzykach. Chcesz zaskoczyć gości kreatywnością? Ustaw na niej piramidę drinków w kolorowym szkle – będą prezentować się zjawiskowo!
Jak podawać owoce na stół? Serwuj je w różnorodnych misach, miseczkach i na półmiskach
Jak podawać owoce? W tradycyjnych miseczkach? Czemu nie! Ale może by tak spróbować inaczej? Teraz na czasie są miski na nodze, przypominające kielich lub kwiat w rozkwicie. Wypełnij je truskawkami, gruszkami czy jabłkami i ustaw na stole – od razu przyciągną wzrok. Kolorowa ceramika, ręczne malowanie czy nietypowa forma gwarantują efekt „wow”.
Wysoka podstawa mis do serwowania jeszcze lepiej wyeksponuje zawartość i zachęci biesiadników do sięgania po owoce. Te mniejsze z kolei, np. aromatyczne kumkwaty czy pomidorki koktajlowe, podaj w podłużnym półmisku przypominającym strąk fasoli.
A przekrojoną cytrynę, którą wciskasz do lemoniady schowaj do takiego uroczego naczynka z kopułką, by nie wyschła. Każdy owoc czy przekąska znajdzie swoje miejsce na stole!
Zobacz też: Ozdoby na stół do jadalni – 10 pomysłowych dekoracji stołu na co dzień i od święta
Przystawki, takie jak pieczywo, sery, wędliny serwuj na desce – drewno i kamień na stole
Deski nie tylko służą do krojenia. Wspaniale zastąpią tradycyjne talerze czy półmiski na przekąski podawane w trakcie przyjęcia. Na deskach serwuj pieczywo, sery, wędliny i tapasy.
Deski wykonane z drewna, kamienia lub lawy wulkanicznej zachwycą formą i funkcjonalnością. Dostępne są w różnych kształtach oraz rozmiarach – od malutkich, na jedną rolkę sushi po ogromne, na których mogą się zmieścić przystawki na całe przyjęcie.
Poukładaj na nich to co lubisz – pachnące prosciutto, obok sery, oliwki, koktajlowe pomidorki, winogrona. Układaj produkty warstwami, twórz kontrasty. Do tego sztućce – różne do serów i do wędlin. Taki smakowity miks będzie pięknie wyglądał na stole i kusił, by wszystkiego spróbować.
Niektóre deski mają pomysłowe rozwiązania – te na wysokich nóżkach sprawdzą się na pikniku albo na romantycznym śniadaniu w łóżku. Inne mają przegródki, a jeszcze inne wysuwane szufladki na noże do serów. Przy zasiadanym przyjęciu sprawdzą się tace obrotowe – możesz nimi kręcić, by każdy mógł spróbować wszystkich smakołyków.
Kamienne deski to idealny patent na serowania dojrzałych serów. Utrzymają chłód nawet w największy upał.
Przekąski i przystawki podawaj z muszli, na liściu sałaty... Naczynia postaw na eleganckim obrusie albo pledzie w ciekawy wzór
Ceramika jest teraz bardzo na czasie. Można z niej wyczarować prawdziwe cudeńka, również na stół. Talerze i miseczki na przekąski nie muszą być przecież tylko okrągłe! Niektóre zachwycają oryginalnymi kształtami. Mają kształt liści sałaty, zawijających wdzięcznie ranty do środka, inne przypominają strąki grochu lub pękatą, dojrzałą paprykę. Inne mają kształt muszli – idealnie sprawdzą się na letnim przyjęciu nad wodą. Możesz w nich serwować nie tylko owoce morza.
Minimalistyczne przegryzki, jak śledziki z koperkiem i cytryną czy serowe kulki skropione oliwą i posypane granatem, zaprezentują się doskonale w miseczkach przypominających musze ostryg. Naczynia na przekąski często sprzedawane są w komplecie z tacą – to praktyczne rozwiązanie, zwłaszcza na nierównym podłożu, np. kiedy piknikujesz na trawie. Miseczka osadzona w zagłębieniu nie przewróci się na trawie.
Taki talerz do serwowania skorupiaków, jak ten na zdjęciu, z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Pamiętaj, że nawet proste nakrycie będzie wyglądało efektownie, jeśli położysz je na tle pięknej tkaniny – barwnym obrusie lub ogrodowym pledzie w oryginalny deseń. Baw się kolorami, w końcu jest lato!
Przeczytaj też: 10 sposobów składania serwetek – oto pomysły na piękne i kreatywne dekoracje stołu!
Mrożona yerba, sok ze świeżych owoców czy woda z cytrusami – podaj je stylowo i ekologicznie
W upalne dni najważniejsze są napoje: woda, soki, lemoniada, mrożona herbata. Serwuj je w stylowych karafkach, słojach z kranikiem lub dekoracyjnych butelkach i dzbankach.
Dobra wiadomość? Szkło jest teraz bardzo modne, a najbardziej to z oryginalną strukturą. Zatopione w szklanej masie bąbelki powietrza, ryflowania, kryształowe szlify, mazaje, matowy szron czy barwne plamki inspirowane tradycyjnym szkłem Murano to must have ostatnich sezonów.
Wodę, soki, orzeźwiającą lemoniadę podawaj gościom w szklankach o różnych kształtach i wysokościach albo z pękatych kieliszków przeznaczonych do wody. Podobnie z karafkami i dzbankami – te również mogą przyjmować różne, nieraz zaskakujące formy – smukłe, z cienkimi szyjami, albo pękatymi brzuścami.
Napój serwowany latem nie może obejść się bez lodu, plasterka cytrynu i... słomki – ale uwaga: te plastikowe są absolutnie passé. Bądź ekologiczny – unikaj plastiku! Wybieraj metalowe słomki metalowe, w srebrnym, złotem lub miedzianym kolorze albo z kolorowego szkła – estetyczne i przyjazne środowisku.
Letnie drinki – w czym podawać koktajle, by było stylowo
Lato to czas wesel, garden party, kameralnych spotkań z przyjaciółmi, w trakcie których podaje się lekkie, schłodzone drinki. Orzeźwiające, delikatnie musujące, z mrożonymi albo świeżymi owocami – drinki serwowane w upalne dni wymagają szczególnej oprawy
Ma być elegancko i gustownie. Zapomnij o plastikowych kubkach – postaw na szkło! Wysokie szklanki z grubym dnem, kieliszki na długiej nóżce, szerokie czarki – wszystko zależy od charakteru napoju.
Letnie koktajle z owocami, miętą i dużą ilością lodu najlepiej podawać w czarkach na wysokiej, smukłej nóżce czy w tzw. szampanówkach. Szkło może być kolorowe, ale koniecznie przejrzyste, by móc podglądać jak pięknie bąbelki musują i mienią się w słońcu. Kieliszek o szerokiej czaszy pozwoli dodatkowo delektować się zapachem i spróbować zatopionych w nim owoców.
Nie zapomnij o dekoracyjnych patyczkach – to drobiazgi, które dodadzą kolorytu i sprawią, że drinki będą pięknie prezentować się na tacy.
Tekst: MD
Zdjęcie otwierające: westwing.pl
Zdjęcia: serwisy prasowe firm