werandacountry.pl werandaweekend.pl
chłodziarka do wina do zabudowy

Jak podawać wino musujące i szampana – 10 najważniejszych zasad

Kuchnia

Przepis na wyjątkowy, letni wieczór z przyjaciółmi? Zorganizuj przyjęcie w pięknie oświetlonym ogrodzie albo zaproś gości na pełną smaków i aromatów kolację w domu. Zaskocz wszystkich piękną oprawą posiłku i delektuj się idealnie schłodzonym, musującym winem. Upalne, letnie wieczory jeszcze nigdy nie były tak przyjemne!

reklama
chłodziarka do wina do zabudowy
Wina musujące podawaj schłodzone do temperatury między + 7 ° C i + 9 ° C. Szampany od + 5 ° C do + 7 ° C. Chłodziarka do win Liebherr UWKes 1752 GrandCru pomieści nawet 46 butelek wina.

Jak podawać szampana i wino musujące – 10 najważniejszych zasad mistrza sommelier

Frank Kämmer, mistrz sommelier firmy Liebherr przestawia nam 10 najważniejszych zasad, jak podawać oraz przechowywać wino musujące i szampana, aby cieszyć się pełnią ich smaku.

1. Nie przechowuj wina musującego i szampana dłużej niż rok

Przechowując najlepsze wina musujące nie da się ich ulepszyć – przeciwnie, najlepiej smakują tuż po opuszczeniu winiarni. Zasadniczo butelka szampana nie powinna mieć więcej niż rok, by można był jej zawartość cieszyła nasze podniebienia w swojej najlepszej postaci. Niestety wszelkie trunki, które pozostały ci z ubiegłorocznego sylwestra, zaserwowane w tym roku, z pewnością stracą wiele ze swego owocowego smaku i delikatności.

jak podawać szampana i wino musujące


2. Trunki podawaj schłodzone

Wina musujące i szampan smakują najlepiej, gdy schłodzi się je przed otwarciem – idealnie, jeśli chłodzenie trwa całą noc. W butelkach poddanych całonocnemu chłodzeniu wzmacnia się również proces wiązania dwutlenku węgla. Jako alternatywę można zastosować kubełek do chłodzenia/cooler wypełniony wodą z lodem. Dzięki temu szybko uzyskasz optymalną temperaturę serwowania. Pamiętaj jednak, że szybkie schładzanie wina klasy premium zahamuje rozwinięcie jego pełnej delikatności.

chłodziarka do wina
TipOpen to technologia pozwalająca otworzyć drzwi winiarki za pomocą delikatnego dotknięcia. Jeżeli w przeciągu następnych 3 sekund nie dojdzie do pełnego otwarcia urządzenia, wówczas drzwi zamkną się automatycznie.

3. Jak otwierać wino musujące i szampana – bezpieczeństwo to podstawa

Po usunięciu ochronnego, drucianego koszyczka (agrafy) powinieneś zawsze przytrzymywać korek szampana kciukiem. Podczas otwierania butelki nie kieruj jej w stronę swoją ani innych osób, ponieważ ciśnienie wewnątrz bywa czterokrotnie wyższe niż w oponach samochodowych, a korek może wystrzelić z prędkością nawet 50 km/h! Urazy twarzy i oczu spowodowane niebezpiecznym sposobem otwierania butelek z musującym winem lub szampanem nie są wcale takie rzadkie.

4. Otwierając trunki wysokiej jakości obracaj butelkę

Po czym poznasz profesjonalistę w otwieraniu butelek? Większość osób ma tendencję do trzymania butelki nieruchomo i obracania korka. Profesjonalista natomiast przytrzymuje korek, a obraca butelkę – zapewnia w ten sposób skuteczniejszą dźwignię.

5. Podając wino musujące trzymaj butelkę pod kątem

Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię wina znajdującego się w jej szyjce. Ciśnienie uwalnia się więc swobodniej, minimalizując pienienie się wina.

Na zdjęciu obok chłodziarka do win Liebherr WKEgw582 z przyciemnianym światłem LED i półkami wykonanymi ręcznie z drewna bukowego.

chłodziarka do wina Liebherr

6. Zanim podasz gościom szampana – „pst”, nie „pop!”

Nawet jeśli sprzyja to radosnej atmosferze wśród gość, unikaj otwierania wysokiej jakości win musujących z głośnym „pop!” – zamiast tego powoli puszczaj korek, tak by słyszalne było jedynie ciche „pst”.

7. Jakie kieliszki wybrać – tulipany zamiast pucharków

Płaskie, szerokie kieliszki do szampana, które stały się kultowe dzięki filmom z Jamesem Bondem z lat 60., tak naprawdę najlepiej nadają się do serwowania deserów. Wysokiej jakości wina musujące powinno się zawsze pić z tzw. fletów (kieliszków z podłużną czarą) lub, jeszcze lepiej, z kieliszków o kształcie tulipana.

jak przechowywać wino musujące i szampana
Winiarki Liebherr gwarantują prawidłowy klimat zarówno do długotrwałego przechowywania, jak i szybkiego schładzania win. Idealne warunki wewnątrz chłodziarki pozwalają wydobyć z dobrego wina szlachetny smak i zachować na dłużej jego walory.

8. Zadbaj o czyste i wypolerowane kieliszki

Osad z kamienia i zabrudzenia wewnątrz kieliszków działają jak miejsca przyciągające rozpuszczony dwutlenek węgla, który gromadzi się i powoduje nadmierne spienianie wina. W efekcie ulega ono szybkiemu rozgazowaniu. Zawsze upewnij się, że twoje kieliszki są czyste i wypolerowane.

9. Wino musujące i szampana nalewaj pod kątem

Unieś kieliszek i nalewaj wino musujące lub szampana pod kątem, by ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla oraz zapobiec nadmiernemu spienieniu trunku.

10. Jak przechowywać wino musujące i szampana – zatykaj butelki

Otwarte butelki, które chcesz przetrzymać do następnego dnia, szczelnie zamknij i przechowuj w jak najniższej temperaturze. Jeśli nie masz specjalnej zatyczki do szampana, użyj standardowego korka do wina. I uprzedzam, że doradzane czasem „zamknięcie” butelki poprzez umieszczenie w jej szyjce srebrnej łyżeczki kompletnie mija się z celem!

Na zdjęciu obok Liebherr EWTdf3553 z dwiema strefami temperatur.

MATERIAŁ PARTNERA
Więcej informacji na temat wina i jego przechowywania przeczytasz tutaj