jaki ekspres ciśnieniowy wybrać

Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać? Porównujemy ekspres automatyczny, kolbowy i kapsułkowy

Kuchnia

Czy może być coś lepszego o poranku niż filiżanka aromatycznej, stawiającej na nogi kawy? Nieważne, czy jesteście miłośnikami czarnego jak noc espresso, czy wolicie delikatną caffe latte z mnóstwem spienionego mleka – dobry ekspres to podstawa. Dobry, czyli jaki? Podpowiadamy!

reklama

Każdego roku producenci ekspresów do kawy prześcigają się we wprowadzaniu innowacyjnych rozwiązań, które mają nam ułatwić przygotowanie doskonałej małej czarnej w warunkach domowych. Najpopularniejsze są zdecydowanie automatyczne ekspresy ciśnieniowe – głównie ze względu na szybkość przyrządzania ulubionego napoju i intuicyjną obsługę. W sklepach z urządzeniami AGD aż roi się od rozmaitych, często bardzo ciekawych wizualnie modeli. Na co zatem powinniśmy zwrócić uwagę, by optymalnie dopasować urządzenie do naszych wymagań i preferencji?

Ekspres ciśnieniowy do kawy – jak to działa?

Na początek krótka lekcja techniki, czyli wyjaśnienie, jak działają ekspresy ciśnieniowe. Najogólniej rzecz biorąc, za proces parzenia kawy odpowiada specjalna pompa, przepuszczająca za pomocą wysokiego ciśnienia podgrzaną wodę do pojemnika, w którym znajduje się zmielona kawa. Właściwe ciśnienie jest tu kwestią kluczową. Warto wiedzieć, że jeśli chcemy kupić sprzęt umożliwiający przyrządzenie naprawdę smacznej kawy, powinniśmy szukać ekspresu do kawy wytwarzającego ciśnienie w granicach 12-15 bar. Przy mniejszej liczbie uzyskana jakość naparu może być znacznie niższa, a jego przygotowanie będzie trwać dłużej.

Jak wybrać dobry ekspres ciśnieniowy?

Przede wszystkim warto odpowiedzieć sobie na kilka ważnych pytań dotyczących naszych konkretnych potrzeb. Pierwsze z nich brzmi: ile osób będzie korzystać z ekspresu? Jeśli bowiem miłośników kawy w naszym domu jest więcej, warto wybrać urządzenie posiadające duży, np. litrowy, zbiornik na wodę. W przeciwnym wypadku po przygotowaniu dwóch lub trzech filiżanek trzeba będzie ponownie go napełniać. Jeśli zależy nam na tym, by mieć możliwość wypicia w domowym zaciszu zarówno intensywnego espresso, jak i latte ze spienionym mlekiem, zwróćmy uwagę przede wszystkim na ekspresy ciśnieniowe automatyczne. Dzięki nowoczesnej technologii taki sprzęt potrafi przygotować każdy rodzaj kawy – bez wysiłku, szybko i z gwarancją doskonałego smaku.

Kolejna sprawa to intuicyjność obsługi i łatwość czyszczenia. Czytelny i odpowiednio duży wyświetlacz ma niebagatelne znaczenie, szczególnie kiedy przygotowujemy kawę o poranku, wciąż mając w głowie resztki snu. Nasz ekspres do kawy powinien również informować nas, kiedy przychodzi czas na czyszczenie czy odkamienienie. To istotne, bo przeprowadzana we właściwym czasie konserwacja urządzenia nie tylko przedłuża jego żywotność, ale także wpływa na smak kawy!
 

ekspres do kawy automatyczny
Ekspres do kawy ciśnieniowy automatyczny


Dobry ekspres ciśnieniowy z młynkiem – idealna kawa bez pomocy baristy

Jeśli marzycie o tym, by móc w domu cieszyć się smakiem kawy jak z ulubionej kawiarni, ale tajniki pracy baristów są wam obce, rozwiązanie jest proste: zainwestujcie w ekspres ciśnieniowy automatyczny. Najnowocześniejsze modele potrafią przygotować każdy rodzaj kawy poprzez dobieranie określonych parametrów takich jak grubość zmielenia ziaren, temperaturę czy ilość wody. Co więcej, niektóre z nich są w stanie zapamiętać wszystkie preferencje domowników dotyczące ulubionej wersji napoju!

Za automatycznym ekspresem do kawy przemawia też fakt, że nowoczesne ekspresy posiadają wbudowany młynek, dzięki czemu nie trzeba zawracać już sobie głowy zmieleniem ziaren. Taki ekspres ciśnieniowy z młynkiem doceni każdy smakosz, dla którego grubość mielenia ma ogromny wpływ na aromat.

Zdecydowana większość modeli wyposażona jest również w dyszę do spieniania mleka, więc przyrządzenie cappuccino lub caffe latte nie jest żadnym problemem. Szybkość, bezproblemowa obsługa i ciekawe, dodatkowe opcje godne najbardziej wybrednego kawosza to główne zalety ekspresów automatycznych.

ekspres do kawy kolbowy
Ekspres do kawy kolbowy


Ekspres ciśnieniowy kolbowy – dla fanów espresso

Są tacy, którzy uważają, że dolewanie mleka do kawy to profanacja. Jeśli podzielacie tę opinię, a w kawiarni zawsze zamawiacie mocne i gęste espresso, dobrym wyborem dla was będzie ekspres kolbowy. To urządzenie wymaga jednak nieco więcej wiedzy i uwagi niż ekspres automatyczny. W tym przypadku koniecznie jest ręczne odkręcenie korby i wsypanie zmielonej kawy na specjalne sitko. Ekspresy kolbowe dedykowane są przede wszystkim osobom preferującym kawę czarną, dlatego jeśli mamy zamiar korzystać z dodatku mleka, powinniśmy się zaopatrzyć w osobny spieniacz.

Ekspres ciśnieniowy kapsułkowy – rewolucyjna szybkość i wygoda

Ekspresy kapsułkowe zyskały w ciągu ostatnich kilku lat znaczną popularność. I trudno się dziwić, bo te nowoczesne urządzenia są niezwykle łatwe w obsłudze, a stosunek ceny do jakości jest bardzo korzystny. Ponadto dzięki kompaktowym rozmiarom i pomysłowemu designowi mogą stanowić ozdobę każdej kuchni.

jak kawa do ekspresu

Kupując ekspres kapsułkowy, nie musimy też poświęcać czasu na zastanawianie się, jaką kawę wybrać – po prostu kupujemy kapsułki z aromatyczną mieszanką, która najlepiej pasuje do naszych smakowych preferencji. Po przygotowaniu kawy zużytą kapsułkę wyrzucamy do śmieci. Nie potrzebujemy żadnych dodatkowych akcesoriów takich jak spieniacz do mleka. Jedno niewielkie urządzenie wystarcza do przygotowania około 30 rodzajów kawy!

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Jeśli wybraliśmy już swój wymarzony ekspres, czas zaopatrzyć się również w odpowiednie ziarna. Trzeba bowiem pamiętać, że nie każda kawa nadaje się do ekspresu! Jeśli chcemy, by uzyskany napar był mocny i aromatyczny, wybierajmy ziarna palone średnio lub ciemno. Te palone jasno będą smakować dobrze tylko wtedy, gdy zastosujemy przelewowe metody parzenia.

Obecnie niemal każdy sklep z kawą oferuje co najmniej kilkanaście różnych propozycji dostosowanych do ekspresów ciśnieniowych. Jeśli lubicie tradycyjne smaki, dobrym wyborem będzie łagodna, lekko czekoladowa Arabika. Bardziej gorzka i zawierająca więcej kofeiny Robusta często jest tańsza, ale przeważnie uważna na mniej szlachetną. Wśród baristów dużym uznaniem cieszą się jednorodne mieszanki Arabiki, czyli tzw. blendy. Jeśli się na nie zdecydujemy, będziemy mieć pewność, że przygotowane w domu espresso zachwyci bogatym aromatem i odpowiednią, oleistą konsystencją.

Materiał Partnera
Zdjęcia: Shutterstock, Unsplash.com