sposoby na oszczędzanie w kuchni

Oszczędnie, zdrowo, bez wysiłku – 10 wskazówek, jak zarządzać w kuchni

Kuchnia

Jeśli uważasz, że Twój miesięczny budżet na jedzenie jest już dostatecznie okrojony z ekstrawagancji, to trzymaj się mocno, bo można jeszcze bardziej zacisnąć pasa. Brzmi zachęcająco? Bez obaw nie zachęcamy do kupowania byle jakich produktów. Oszczędność – tak, ale nie za wszelką cenę – o ironio! Kto uważa, że można zjeść dobrze, a przy tym oszczędnie, ten ma rację, ale wymaga to sprytu i znajomości kilku sztuczek. Dla ułatwienia zebraliśmy 10 praktycznych porad, które ulżą Twojemu domowemu budżetowi.

reklama

Ile razy zdarzyło Ci się przynieść do domu za dużo zakupów spożywczych? Pod koniec tygodnia wyrzucasz zgniłe owoce, warzywa i przeterminowane produkty, które nie doczekały się bycia częścią dania.

Oczywiście, że można kupić więcej produktów, zwłaszcza jeśli są w dobrej cenie, ale warto mieć już w głowie plan, co z nimi zrobisz. Pomysłów jest kilka:

1. Słoiki, weki, przetwory

Słodkie, słone, kwaśne. Soki, dżemy, pasty, przeciery, musy. Z sezonowych warzyw i owoców, i nie tylko, przygotujesz zdrowe, kolorowe przetwory na cały rok. Kupuj, gdy są najtańsze i zachowaj ich bogactwo w słojach. Pomocny będzie w tym temacie blender gotujący Kohersen, zmiksuje, przegotuje – wystarczy zawekować. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

2. A propos przechowywania…

Jeśli trafisz na niezłą promocję, a boisz się, że kupisz za dużo i produkty zwyczajnie się zmarnują, to znaczy, że jeszcze nie znasz sprytnych sposobów na ich przechowywanie. Z pomocą przychodzi  tu technologia. „Próżniowego pakowania” – mówi Ci to coś? Jeśli tak, to będzie ono dziecinnie łatwe przy użyciu zgrzewarki próżniowej. Trudno znaleźć bardziej doświadczonego specjalistę w tym zakresie niż FoodSaver. Systemy pakowania próżniowego wydłużą przydatność jedzenia nawet o rok lub dwa. Kup ile chcesz, porcjuj i zapakuj – nic prostszego. Ogromnym plusem jest fakt, że w każdej chwili możesz sięgnąć po przechowywany w ten sposób produkt i od razu użyć do przygotowania posiłku….

sprawdzone sposoby na oszczędzanie w kuchni

3. …na przykład owocowo-warzywnego smoothie

Nie zawsze nam po drodze z warzywami i owocami. Nawet jeśli już je kupujemy, to za chwilę okazuje się, że banany stoczyły nocną bitwę ze śliwkami i żadne z nich nie nadają się już do spożycia. Czas się temu przeciwstawić, metodę już znasz. I jak już wspomnieliśmy powyżej, wystarczy wyjąć zapakowane próżniowo składniki, wrzucić do blendera i posiłek gotowy…

4. …także na wynos

Tak, blender personalny pozwala na komfort zabrania posiłków w podróż, do pracy, szkoły, na trening. W zestawie z Nutri blenderem Kohersen znajdziesz osobny, mniejszy kielich, wyposażony w specjalny uchwyt i zamknięcie, które ochroni zawartość Twojej torby przed inwazją owocowej mieszanki. Zabierając taką wartościową przekąskę ze sobą, oszczędzisz na kupowaniu drogich specjałów lokalnej gastronomii lub zamawianiu posiłków z cateringów dietetycznych. Kto widział ceny za soki na odchudzanie, detoks, zdrowe jelita, dobry sen i szczęście każdego dnia, ten wie, że trzeba mieć naprawdę zasobny portfel, żeby sobie na nie pozwolić.

blender kohersen

5. Mamy w domu. Lepsze.

Jeśli uważasz, że nie stać Cię na wymyślne smakołyki w popularnych barach i restauracjach, to mamy dobrą wiadomość – możesz przyrządzić je we własnej kuchni. Chociażby domowej roboty lody i desery lodowe. Praktyka ta nabiera popularności, po pierwsze dlatego, że wychodzi  taniej, po drugie wybierasz świeże składniki, po trzecie tworzysz takie kompozycje, na jakie masz akurat ochotę. Wystarczy sięgnąć po robota do sałatek i deserów Kohersen, by wyczarować przysmaki, za które pokochają Cię mali i duzi domownicy.

6. Posiłki dla dzieci

Jeśli już o dzieciach mowa to dobra wiadomość jest taka, że możesz samodzielnie przygotować wartościowe i przepyszne obiadki dla niemowląt, nie wydając małej fortuny na słoiczki, które , nie czarujmy się, nie zastąpią świeżo przygotowanych w domu posiłków ze starannie dobranych składników. Pomocny okaże się wspomniany już Blender gotujący. Niektóre przekąski można liofilizować lub przechowywać próżniowo, dzięki czemu pozostaną wartościowe na dłużej.

jak nie marnować jedzenia

7. Chleb powszedni

Kolejnym artykułem spożywczym, który można przygotować samodzielnie w dobrej cenie jest chleb. Nie każdy ma jednak na to czas więc warto przygotować więcej za jednym razem i nadmiar zapakować próżniowo. Niektóre modele zgrzewarek FoodSaver posiadają specjalny, pulsacyjny tryb pakowania, co pozwoli zachować nie tylko wartości i świeżość pieczywa, ale również jego kształt.

8. Jeszcze słowo o próżni

Wspomniałam już o systemach pakowania próżniowego FoodSaver, które sprawdzą się znakomicie zarówno przy krótkim, jak i długim przechowywaniu żywności. Uwadze miłośników koktajli polecamy natomiast blender próżniowy Kohersen. Pozwala on na przygotowanie soków, smoothie, koktajli w komorze próżniowej, przez co ograniczasz dostęp powietrza, który wpływa na namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów w posiłku. Napoje przygotowane w próżni pozostają dłużej świeże, a ponadto dłużej zachowują kolor, smak, aromat i nie rozwarstwiają się.

pakowanie próżniowe żywności w domu

9. Jeśli już dysponujesz blenderem, to warto pomyśleć o wykorzystaniu tego, co zostaje z obiadu, a często ląduje w koszu, ponieważ nie masz pomysłu, co z tym zrobić

W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów z kategorii „zero waste”, które podpowiadają, jak takie resztki wykorzystać, np. warzywa, które pozostały po gotowaniu wywaru czy surowe warzywa, które do tej pory nie doczekały się posiłku i dożywają swoich dni w szufladce lodówki. Przerobisz je na kremy, pasty, a nawet ciasto na placki. Albo jeśli nie masz pomysłu na już, pomyśl o zabezpieczeniu pozostałości i zapakuj je próżniowo. Wygodne pojemniki próżniowe FoodSaver Fresh pozwolą zapakować resztki z obiadu szybko i sprawnie, a dodatkowo zapewnią porządek w lodówce. Ciekawe przepisy znajdziesz na stronie: www.food-saver.pl.

10. Oszczędność wody i energii

Wzrastają nie tylko ceny żywności. I o ile różnic w cenie na bochenku jest dla nas do przełknięcia, tak wzrost opłat za wodę czy energię jest już bardziej dotkliwy. Można podjąć radykalne kroki i siedzieć przy świecach, ale można również wprowadzać drobne zmiany, które złożą się na obraz większych korzyści. Warto postawić w kuchni na sprzęty i rozwiązania, które pomogą nam zmniejszyć użycie prądu, gazu czy wody. Do takich należą naczynia do gotowania Kohersen. Dzięki opatentowanej, koreańskiej technologii BLACK CUBE i trójwarstwowej budowie zdecydowanie szybciej się nagrzewają, doskonale przewodzą i utrzymują ciepło. Natomiast dwustronna powłoka zapobiegająca przywieraniu pozwala nie tylko na komfort gotowania, ale także ułatwia czyszczenie – czy to w zlewie, czy w zmywarce.

Oszczędność to nic innego jak dobre nawyki

Z początku mogą wydawać się stratą czasu, ale jak każde zmiany wymagają samozaparcia i pielęgnowania rutyny.

Uwadze Czytelnika nie umknie zapewne fakt, że aby wyposażyć się we wspomniane sprzęty, musi dysponować również niemałym budżetem. To prawda, ale są wydatki i są inwestycje. Warto z wyprzedzeniem poczynić racjonalny zakup, który pozwoli na oszczędności w perspektywie czasu.

Dowiedz się więcej na: www.food-saver.pl i www.kohersen.pl

Materiał Partnera

naczynia do gotowania Kohersen