reklama

Nasturcja – do ogrodu i na balkon

Rośliny

Nie ma szczególnych wymagań co do gleby, kwitnie całe lato, cała jest też jadalna. Jedyny minus nasturcji – nie lubi naszej zimy.

Nasturcja (a właściwie rodzina roślin o tej nazwie, licząca ok. 80 gatunków) pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. W tamtejszych warunkach jest byliną, ale naszej polskiej zimy nie przetrwa. Mimo to zyskała u nas sporą popularność. Bo pięknie i długo kwitnie. I w doniczkach, i na rabatach. 

Najpopularniejszym w Polsce gatunkiem jest nasturcja większa (Tropaleum majus) o dużych kwiatach i okrągłych, równie ozdobnych liściach. Często spotykane są także nasturcja kanaryjska (Tropaeolum peregrinum, zwana tez potocznie „włóczęgą”), nasturcja bulwiasta (Tropaeolum tuberosum) oraz nasturcja ogrodowa (krzyżówka Tropaeolum majusTropaeolum peltophorum). Wszystkie nadają się i do ogrodu, i do domu. 

Warto jednak zwrócić uwagę, czy odmiana, którą wybieramy, jest pnączem, czy też jest rośliną kompaktową. Ta pierwsza dorasta do 3 metrów i świetnie nadaje się do zdobienia ogrodowych altan i pergoli. Nasturcja pnąca na balkonie też świetnie sobie poradzi – może pięknie opleść balustradę. Z kolei nasturcja karłowa osiąga wysokość 30-40 cm, dobrze prezentuje się w skrzynkach, donicach i na grządkach.  

Kwiaty nasturcji

Nasturcja kwitnie od późnej wiosny aż do późnej jesieni, mniej więcej od czerwca do pierwszych mrozów. Kwiaty mają pięć płatków i około pięciu centymetrów średnicy. Kolor zależy od odmiany, ale są to zazwyczaj różne odcienie żółtego, pomarańczowego i czerwonego.  

Kwiaty nasturcji są jadalne. Mają lekko pikantny smak, przypominający rzeżuchę. Można dodawać je do sałatek, twarożków i ciast. Przyprawiają i pięknie dekorują potrawy.

reklama


Również liście i owoce nasturcji nadają się do spożycia. Te pierwsze smakują trochę jak chrzan i poprawiają trawienie, a z tych drugich można robić kapary.

Jak zrobić kapary z nasturcji? Przepis znajdziesz tu:
>> http://www.werandacountry.pl/przepisy/przepis/691-kapary-z-nasturcji

Nasturcja: wysiew, uprawa, rozmnażanie 

Nasiona wysiewa się do gruntu (lub doniczek) w drugiej połowie kwietnia lub w maju (jeśli pod osłonami, można trochę wcześniej, o ile nie ma już przymrozków). Zaleca się ok. 15-20-centymetrową odległość między roślinami.

Warto dobrze się zastanowić, gdzie posadzić nasturcję. To dlatego, że bardzo nie lubi przesadzania. Na nowym stanowisku może się nie przyjąć! 

Stanowisko dla niej odpowiednie powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru, a gleba lekka, średnio żyzna i umiarkowanie wilgotna. Jeśli posadzimy nasturcję w cieniu, będzie słabo kwitnąć lub wcale. Zbyt żyzna gleba też nie przyczyni się do kwitnienia – wtedy zanadto rozrosną się liście.

W ogrodzie warto nasturcje posadzić w pobliżu warzywniaka. Roślina produkuje bowiem substancje wabiące mszyczniki, które pożerają larwy mszyc.

Może się zdarzyć, że nasturcja da samosiew i w drugim roku uprawy znajdziemy ją w zupełnie innych miejscach ogrodu. 


KN
fot. shutterstock, pixabay 

reklama