co zrobić z wiśni

Co zrobić z wiśni? Drożdżówki, ciasteczka, kruche placki i likier – 5 przepisów na słodkie, letnie desery z wiśniami

Przepisy kulinarne

Pójdź na spacer do sadu. Zbierz pełen koszyk dojrzałych owoców, załóż na uszy wiśniowe kolczyki jak w dzieciństwie i zrób pachnące latem pyszności. Co zrobić z wiśni? Drożdżówki, ciasteczka, kruche placki i likiery... Oto 5 przepisów na słodkie desery z wiśniami!

reklama
co zrobić z wiśni


Co zrobić z wiśni? Oto przepisy na słodkie, letnie desery z wiśniami:

1. Przepis na francuskie ciasteczka z wiśniami

Weź: •1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g) •1 jajko •3-4 łyżki cukru •300 g drylowanych wiśni •1 łyżkę mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Drylowane wiśnie osusz na papierowym ręczniku, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru. Ciasto rozwiń i potnij na 10 równych prostokątów.

Na 5 prostokątach ułóż wiśnie, a ich brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem. W pozostałych prostokątach ponacinaj paseczki naprzemiennie tak, aby ciasto stanowiło coś w rodzaju siatki. Siatkowe prostokąty nakładaj na wiśnie i dokładnie zlepiaj, przyciskając widelcem. Posmaruj resztą jajka i posyp obficie cukrem. Piecz w 210˚C do złotego koloru.


Zobacz też: 

przepis na drożdżówkę z wiśniami i kruszonką

2. Przepis na drożdżówki z wiśniami, kruszonką i lukrem

Weź na zaczyn: •20 g świeżych drożdży •1 szkl. ciepłego mleka •4 łyżki cukru •2 szkl. mąki •1 cukier waniliowy 

Na ciasto: •¾-1 szkl. mąki •¼ kostki roztopionego masła •¹/3 kg wydrylowanych wiśni

Na kruszonkę: •2 łyżki miękkiego masła •2 łyżki cukru •1 łyżkę cukru waniliowego •3 łyżki mąki 

Na lukier: • 2 czubate łyżki cukru pudru •kilka wiśni  

Przygotowanie:

Zrób zaczyn: w dużej misce zalej ciepłym mlekiem drożdże i cukry, dodaj mąkę i wymieszaj, aż się rozpuszczą. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił objętość. Następnie dodaj pozostałą mąkę na zmianę z ostudzonym roztopionym masłem. Najpierw mieszaj łyżką, potem zagniataj ciasto na posypanej mąką stolnicy przez 2-3 minuty, aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli trzeba, dosyp mąki. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.

Podziel na 12 części, z każdej ulep kulkę. Połóż na wysmarowanej masłem blaszce, spłaszcz szklanką i w środek wetknij parę wiśni. Składniki kruszonki rozetrzyj do konsystencji wilgotnego piasku i okruszkami posyp posmarowane uprzednio jajkiem bułeczki. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut. Po tym czasie wstaw blaszkę do zimnego piekarnika, ustaw na 180˚C i pozwól bułeczkom rosnąć wraz z temperaturą w piecu. Piecz 15-20 minut lub do złotego koloru.

Zrób lukier: cukier wymieszaj z łyżeczką wyciśniętego z wiśni soku, polej ostudzone drożdżówki. Przed pieczeniem możesz dodać do bułeczek pod wiśnie po 1 czubatej łyżce ugotowanego i ostudzonego budyniu waniliowego.

przepis na placek z wiśniami

3. Kruche placki z wiśniami w kratkę

Weź na ciasto: •2 szkl. mąki (może być orkiszowa) •4 łyżki brązowego cukru •¾ kostki masła •parę kropel olejku migdałowego •szczyptę soli •5-6 łyżek lodowatej wody

Na nadzienie: •½ kg drylowanych wiśni •4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej •¹/3 szklanki cukru •po ½ łyżeczki cynamonu i kardamonu •1 łyżeczkę soku z cytryny

Na wykończenie: •roztrzepane jajko •cukier do posypania

Przygotowanie:

Masło z lodówki przełóż na pół godziny do zamrażarki. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli oraz olejkiem i zetrzyj do niego zmrożone masło na grubych oczkach tarki. Wszystko wymieszaj i dodaj tyle wody, aby zagnieść zwarte ciasto.

Podziel na 2 części, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Obie części rozwałkuj na cieniutkie placki, połową wyłóż dno i boki 1 dużej tortownicy lub 2 małych. Z reszty wytnij paseczki. Składniki nadzienia wymieszaj i wyłóż na ciasto, przykryj paseczkami, tworząc kratkę. Wstaw na kolejne pół godziny do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 200˚C. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posyp obficie cukrem. Piecz pierwsze 30 min w 200˚C, kolejne 15-20 min dopiekaj w temp. 170˚C do złotego koloru. Podawaj ciepłe z gałką lodów lub zimne polane syropem wiśniowym.

przepis na ciasto z wiśniami

4. Tarta z wiśniami, migdałami i czekoladowym ganache

Weź na spód: •175 g mąki pszennej •30 g kakao •130 g masła •1 jajko •50 g cukru pudru •szczyptę soli

Na nadzienie: •150 g zmielonych migdałów •50 g 100% pasty migdałowej •2 jajka •130 g masła w temp. pokojowej •100 g cukru •parę kropli olejku migdałowego •300 g drylowanych wiśni

Na ganache: •170 g śmietanki kremówki 36% •170 g czekolady deserowej •10 g miodu

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem pudrem na białą masę. Dodaj jajko, a następnie sypkie składniki (mąkę, kakao i sól). Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodź w lodówce. Po wyjęciu rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę. Za pomocą widelca zrób małe dziurki na całej powierzchni. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. Piecz w temp. 200˚C ok. 20 minut.

Zrób nadzienie: wszystkie składniki z wyjątkiem wiśni wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Dodaj część wiśni i delikatnie przemieszaj. Przełóż na wypieczone dno i piecz w temperaturze 180˚C przez 30 minut.

Zrób ganache: zagotuj śmietankę z miodem. Po delikatnym ostudzeniu dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Ganache wylej na schłodzoną tartę migdałową, udekoruj resztą wiśni i kakao. Poczekaj, aż zastygnie.

przepis na nalewkę z wiśni

5. Domowy likier – przepis na nalewkę z wiśni

Weź: •2,5 kg mocno dojrzałych ciemnych wiśni z pestkami •2 kg cukru •½ l spirytusu (96%) •1 l wody

Przygotowanie:

Wiśnie umyj i osusz, zasyp w szklanym słoju cukrem, potrząśnij, tak by cukier oblepił owoce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na minimum tydzień lub do czasu, aż cukier się rozpuści. Potem zlej syrop do osobnego słoja, zakręć i wstaw do lodówki.

Odcedzone owoce zalej spirytusem wymieszanym z wodą, odstaw na kolejne 10 dni w chłodne miejsce. Kiedy owoce wypłyną na wierzch, zlej spirytus, przecedzając go przez sitko wyłożone gazą. Wymieszaj ze zlanym syropem, przelej do czystego naczynia, zakręć i odstaw na minimum 6 tygodni do chłodnego miejsca.

Po tym czasie przelej wszystko do butelek przez lejek wyłożony watą. Następnie zakorkuj i przechowuj przez co najmniej 2-3 miesięcy, aby likier zdążył „dojrzeć”.


Zdjęcia, stylizacja, przepisy: Kinga Błaszczyk-Wójcicka/ greenmorning.pl

Dziękujemy Państwu Annie i Wojciechowi Komorowskim za użyczenie swojego wiśniowego sadu do sesji zdjęciowej