Kurczak w sosie z granatów
Weź:

  •  kurczaka
  • 2 granaty
  • pół szklanki migdałów
  • mały kawałek słoniny
  • dużą szczyptę mielonego cynamonu
  • cytrynę
  • cebulę
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka podziel na porcje, natrzyj solą i pieprzem, odstaw. Migdały zmiksuj w blenderze na proszek, przesyp do miseczki. Granaty przekrój na pół, łyżką wybierz ziarna i miąższ, potem zmiksuj. Przesącz przez drobne sitko, dodaj zmiksowane migdały, wymieszaj. Przesącz jeszcze raz przez sitko wyłożone gazą – otrzymasz mleko migdałowe na soku z granatów (dobrze odciśnij masę!). Słoninę pokrój na drobne 
kawałki, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, przesmaż kurczaka na złoto, wyjmij, odlej nadmiar tłuszczu. Usmaż pokrojoną w plastry cebulę, włóż kurczaka z powrotem na patelnię i wlej mleko migdałowe. Dopraw cynamonem, wyciśnij sok z cytryny, zamieszaj i przykryj. Gotuj około pół godziny, aż mięso będzie miękkie. 
■ Rekomendowane wino: Schiava, lekkie dolcetto lub saperavi

Ryba z grilla faszerowana owocami
Weź:

  • 2 całe ryby, najlepiej dorady, ew. pstrągi
  • 2 pomarańcze
  • kwaśne jabłko
  • 2 gałązki koperku
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki miodu
  • cytrynę
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Pomarańcze obierz i podziel na cząstki, z jabłka usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Koperek posiekaj. Rozgrzej grill. Ryby natnij w kilku miejscach na bokach. W misce wymieszaj sok z połowy cytryny, pomarańcze, jabłko, koperek i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij tym farszem ryby, zepnij wykałaczkami. W misce wymieszaj oliwę z miodem i resztą soku z cytryny. Grilluj rybę po osiem minut z każdej strony, smarując mieszanką. Podawaj natychmiast.
■ Rekomendowane wino: dobrej klasy białe bordeaux


Wieprzowina w sosie rabarbarowym
Weź:

  • kilogramowy kawałek schabu
  • cytrynę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kieliszki białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • pół kilo rabarbaru
  • 200 g cukru pudru
  • 2 kieliszki białego wina

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Czosnek pokrój w plasterki, z cytryny obierz skórkę. Sparz ją we wrzątku i pokrój w cienkie paski. Dodaj posiekaną pietruszkę. W mięsie zrób kilka nacięć ostrym nożem o wąskim ostrzu, do każdego wepchnij trochę przygotowanej wcześniej mieszanki. Wszystko dopraw solą. Rozgrzej oliwę w brytfance, obsmaż mięso i włóż je do piekarnika na pół godziny. Wyjmij, zlej nadmiar tłuszczu i dodaj wino. Piecz jeszcze 40 minut. W tym czasie zrób sos. Rabarbar pokrój w dwucentymetrowe kawałki, wrzuć wraz z pozostałymi składnikami do garnka i gotuj, aż będzie miękki. Upieczone mięso odstaw na 10 minut, pokrój w plastry i podawaj polane sosem. 
■ Rekomendowane wino: wytrawne wina węgierskie (z Tokaju, znad Balatonu, z Somló)

Sałatka z gruszkami i boczkiem
Weź:

  • gruszkę
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 8 plasterków surowego, wędzonego boczku
  • łyżkę oliwy

Na dressing:

  • łyżkę octu z białego wina
  • łyżkę musztardy Dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie zioła pokrój dosyć grubo. Gruszkę obierz, pokrój w plastry. Na oliwie przesmaż boczek, aż będzie chrupiący. Wymieszaj wszystko w misce. Zrób dressing, dobrze mieszając wszystkie składniki. Polej sałatkę i podawaj. Na wierzch możesz pokruszyć trochę dobrego sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli albo stiltona. 
■ Rekomendowane wino: Chenin blanc, dojrzałe rieslingi – wytrawne i off-dry

Kurczak w sosie ze śliwek i moreli
Weź:

  • 4 piersi kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • pół kilo śliwek (mogą być suszone)
  • łyżkę oleju roślinnego
  • dużą garść moreli (mogą być suszone)
  • mały kawałek imbiru
  • pół papryczki chili
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój miąższ ze śliwek i moreli. Imbir zetrzyj na tarce, z chili usuń nasiona, drobno posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Wrzuć wszystko do garnka, zalej octem balsamicznym i wodą, gotuj 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem. Przyprawione mięso przesmaż na maśle z olejem, wlej sos i gotuj jeszcze kwadrans. Podawaj z ryżem.
■ Rekomendowane wino: lekka rioja (raczej joven lub crianza)


Pierś kaczki w sosie limoncello z purée marchwiowo-selerowym
Weź:

  • 4 piersi kaczki
  • 2 duże cytryny
  • 2/3 szklanki limoncello (włoski likier cytrynowy)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Na purée:

  • 4 marchewki
  • seler
  • łyżkę oliwy z oliwek

Piersi kaczki umyj, osusz, włóż do miski. Obierz cytryny ze skórki, wrzuć je do kaczki, wyciśnij sok z cytryn. Wszystko zalej limoncello i odstaw na pół godziny. Wyjmij piersi, osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni masło, usuń łyżką powstałą pianę, wlej oliwę. Kiedy się rozgrzeje, smaż piersi, aż mięso się zrumieni. Zmniejsz płomień i smaż ostrożnie przez około 12 minut, od czasu do czasu przewracając. Możesz wydłużyć czas, jeśli chcesz mieć mięso dobrze wysmażone. 
W tym czasie obierz marchew i selera, pokrój w kawałki i ugotuj je, odsącz dobrze i ugnieć z oliwą na purée. Dopraw solą i pieprzem. Do smażących się piersi wlej całą marynatę i zwiększ płomień. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Wyłóż na talerze purée, na nim połóż piersi, polej sosem.
W identyczny sposób przygotujesz także inne sosy owocowe: np. pomarańczowy czy z czarnej porzeczki. Wystarczy zastąpić limoncello odpowiednim likierem, np. grand marnier lub triple sec (pomarańczowy) czy cr¯me de cassis (porzeczkowy). 
Dobrze będzie je nieco rozcieńczyć wodą, gdyż zawierają więcej alkoholu niż limoncello. W przypadku czarnej porzeczki po prostu wrzuć do marynaty dużą garść owoców, potem dodaj je do sosu.
■ Rekomendowane wino: Sauvignon blanc, wytrawny riesling

Figi w winie
Weź:

  • pół kilo świeżych fig
  • szklankę czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki miodu
  • dużą szczyptę suszonego tymianku
  • dużą szczyptę suszonej lawendy
  • mały ząbek czosnku
  • opakowanie słodkiej śmietanki

Wlej do garnka wino i miód, dodaj tymianek, lawendę i rozgnieciony ząbek czosnku. Zagotuj, wrzuć figi. Zmniejsz płomień, przykryj szczelnie i gotuj godzinę, czasem mieszając. Wyłów owoce, a sos przelej przez sitko i zagotuj. Powinien być gęsty. Kiedy figi ostygną, pokrój je na ćwiartki. Ułóż w misce, polej sosem, a tuż przed podaniem słodką śmietanką. 
■ Rekomendowane wino: Rivesaltes, sherry oloroso (o ile użyjemy tego wina do przygotowania potrawy)