przepisy na dnia wigilijne w nowoczesnej odsłonie

Tradycyjne dania wigilijne w nowoczesnej odsłonie – przepisy na barszcz wigilijny, pierogi, kluski z makiem i wegański seromakowiec

Przepisy kulinarne

Mamy barszcz, pierogi, kluski z makiem i seromakowiec. Ale goście będą mile zaskoczeni potrawami – kolorowymi burakami, szałwią czy owocami kaki. Oto nasze przepisy na tradycyjne dnia wigilijne w nowoczesnej odsłonie.

reklama
przepis na barszcz z kolorowych buraków

Tradycyjne potrawy w nowej odsłonie – przepisy na nowoczesne dania wigilijne

1. Barszcz z kolorowych buraków

Weź: •2 kg kolorowych buraków (czerwone, żółte, dwukolorowe biało-czerwone •białe warzywa – seler, 3 pietruszki, cebulę, 3 ząbki czosnku, białą część pora •6 suszonych borowików •3 listki laurowe •4 ziela angielskie •5 ziarenek pieprzu •2 łyżki octu spirytusowego •½ łyżki soli morskiej •pieprz •3 goździki •laskę cynamonu •kawałek gwiazdki anyżu

Na uszka: •szklankę mąki pszennej •1/3 szklanki ciepłej wody •szczyptę soli • jajko •30 g suszonych grzybów •małą cebulę •łyżkę masła •bułkę tartą •pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Do garnka wlej ½ l zimnej wody. Białe warzywa umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do wody i zagotuj. Potem trzymaj na mały ogniu jeszcze ok. 30 minut. Dodaj liście laurowe, ziele, pieprz i borowiki. Gotuj kolejne 30 minut. Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do wywaru razem z goździkami, cynamonem, anyżem i octem. Gotuj 30 minut na małym ogniu, aby barszcz nie stracił koloru. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Barszcz zostaw na noc w lodówce, aby nabrał aromatu. Na drugi dzień przecedź, podgrzej i podawaj z uszkami.

Uszka: Grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzątkiem w rondelku i zostaw w miseczce na godzinę. Potem gotuj przez chwilę, ostudź, posiekaj drobno, połącz z przesmażoną cebulką, dodaj masło, bułkę tartą, sól i pieprz. Mąkę z solą wymieszaj i wbij jajko. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut, powoli dodając letnią wodę. Przykryj i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj cienko. Pokrój ciasto na 4-cm kwadraty. Na każdy nałóż porcję farszu. Dwa rogi ciasta połącz ze sobą i formuj uszka. Gotuj je w osolonej wodzie, aż wypłyną.
 

przepis na kluski z makiem



2. Przepis na kluski z makiem i owocami kaki

Weź: •300 g makaronu łazanki •100 g maku 2 łyżki rodzynek •2 łyżki płatków migdałowych •3 łyżki orzechów włoskich •2 łyżki nerkowców •2 owoce kaki •daktyle – 3 szt. •3 łyżki masła •1 łyżkę miodu • ½ litra mleka

Przygotowanie:

Do garnka wsyp mak, zalej mlekiem i gotuj ok. 30 minut (po ugotowaniu mak można zmielić, ale niekoniecznie). Orzechy włoskie, nerkowce, daktyle drobno posiekaj. Owoce kaki pokrój w kosteczkę. Masło rozpuść w garnku, dodaj miód, a potem orzechy i bakalie (oprócz kaki). Makaron ugotuj, odsącz i połącz z ugotowanym w mleku makiem oraz bakaliami. Posyp kawałkami świeżych owoców kaki.
 

Chrupie skórka na kaczce, błyszczy się cukrowa skorupka na waniliowych piankach, pachną sandacz i zupa z sumakiem. Przygotuj z nami wystawny, świąteczny obiad. Zobacz: 6 przepisów na uroczysty obiad na Boże Narodzenie.

przepis na śledzie w cytrusowym sosie



3. Nowoczesne dania wigilijne – przepis na śledzie w cytrusowym sosie

Weź: •4 płaty śledzia typu matias •sok z pomarańczy •sok z limonki •sok z cytryny •papryczka chili •2 łyżki rodzynek •czerwona cebula •szklanka mleka •2 gwiazdki anyżu •kilka goździków

Przygotowanie:

Śledzie mocz przez całą noc w mleku. Zrób marynatę: pomieszaj sok z pomarańczy, sok z limonki i cytryny. Papryczkę chili pokrój na cieniutkie plasterki i zmieszaj z marynatą. Dodaj rodzynki, goździki i gwiazdki anyżu. Śledzie wypłucz w wodzie, dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w paseczki. Czerwoną cebulę drobno posiekaj. W słoiczkach ułóż śledzie i zalej marynatą, a potem posyp czerwoną cebulką. Ułóż 2 lub 3 warstwy w zależności od wielkości słoiczków. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby śledzie nabrały aromatu marynaty.

Zobacz też: Gotujemy świąteczne klasyki – przepisy na pierogi z kapustą i grzybami, bigos oraz rybę po grecku

przepis na pierogi z łososiem i masłem szałwiowym



4. Przepis na pierogi z łososiem i szałwiowym masłem

Weź na ciasto: •niecałe 2 szkl. mąki pszennej •½ szkl. ciepłej wody •4 łyżki oliwy •szczyptę soli 

Na farsz: •świeżego łososia: 500 g •koperek 2 łyżeczki •pół łyżeczki chili •sok z połowy cytryny •łyżkę oliwy • sól, pieprz

Na masło: •poszatkowaną szałwię: ½ pęczka •3 ząbki czosnku •3 łyżki masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z solą. Dodaj oliwę. Wyrób ciasto, stopniowo dodając wodę. Rozwałkuj i wytnij kółka za pomocą szklanki. Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp solą, pieprzem i chili. Polej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Rozdrobionego upieczonego łososia pomieszaj z posiekanym koperkiem i tym farszem nadziewaj ciasto pierogowe. Szałwię i ząbki czosnku posiekaj drobno i smaż przez 2 minuty na rozgrzanym maśle. Pierogi gotuj ok. 12 minut, a następnie polej szałwiowym masełkiem.
 

przepisy na nowoczesne dania wigilijne



5. Nowoczesne dania wigilijne – sandacz z porem pod pierzynką z ziemniaków

Weź: • świeżego sandacza – 350 g •pora pokrojonego w plasterki (tylko biała część) •szalotkę – pokrojoną w piórka •małą cukinię •3 łyżki oleju rzepakowego •5 średnich ziemniaków •łyżkę masła •50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie dodaj łyżkę masła, 50 ml śmietanki, sól, pieprz i wszystko zblenduj na gładką masę. Sandacza posyp z dwóch stron solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju 5 minut z każdej strony. Przełóż na talerzyk, a na tej samej patelni przez ok. 5 minut smaż pora i szalotki. Cukinię pokrój w plasterki i smaż chwilę na patelni grillowej. Przygotowuj 4 foremki do zapiekania. Do każdej po kolei warstwami wkładaj sandacza, przesmażone pory plus szalotkę, cukinię, purée z ziemniaków. Zapiekaj około 30 minut w 180°C.

Zobacz też: Potrawy wigilijne w złotej oprawie – gotuje szef kuchni, Jacek Grochowina

przepis na wegański seromakowiec


6. Przepis na wegański seromakowiec

Weź na masę makową: •200 g zmielonego maku •2 szklanki mleczka kokosowego •½ szklanki nerkowców •½ szklanki orzechów włoskich •½ szklanki orzechów laskowych •¼ szklanki cukru kokosowego •2 łyżki rodzynek •3 łyżki soku z pomarańczy •5 łyżek oleju kokosowego

Na masę serową: •1½ szklanki kaszy jaglanej •2 szklanki mleka kokosowego •1½ szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych ok. 6 godz.) •½ szklanki mąki ziemniaczanej lub kokosowej •½ szklanki cukru lub ksylitolu •łyżkę soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Mak wsyp do garnka, zalej mleczkiem kokosowym i gotuj ok. 20 minut, aż mleko zostanie wchłonięte. Następnie mak zblenduj lub zmiel. Do masy dodaj olej kokosowy, cukier, sok z pomarańczy, rodzynki i drobno posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kaszę jaglaną opłucz pod gorącą wodą, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Przesyp kaszę do garnka, zalej litrem wrzątku i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, aż wchłonie się cała woda. Po ugotowaniu wypłucz kaszę pod bieżącą wodą. Następnie połącz ją z mlekiem kokosowym, mąką kokosową lub ziemniaczaną, cukrem, sokiem z pomarańczy, orzechami nerkowca. Zblenduj na gładką masę. W formie do pieczenia wyłóż masę makową, a następnie masę serową. Piecz w 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu polej polewą czekoladową i posyp bakaliami.

Zobacz też: Ulubione ciasta i ciasteczka świąteczne – przepisy na keks, ciasto korzenne i kolorowe pierniczki

Zdjęcia, stylizacja i przepisy: Anna Stefańska/elementsofann.pl