słoiki i akcesoria do przetworów

Wybieramy słoiki i akcesoria do domowych przetworów

Kuchnia

Czas na przetwory! Do kiszonek i domowych dżemów, konfitur czy syropów przydadzą się naczynia z kamionki, słoiki, weki, butelki, lejki, drylownice oraz ozdobne etykiety. Uzupełnij spiżarnię domowymi przetworami, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Do dzieła!

reklama
Szklany słoik typu wek, z pokrywką, Weck, garneczki.pl


Słoiki na przetwory – twisty i weki na dżemy oraz konfitury

W kuchni przydadzą się małe zakręcane „twisty”, czyli słoiki na przetwory, które zamyka się metalową pokrywką. Jeśli chcesz, żeby domowy dżem zachował świeżość na dłużej, musisz go zapasteryzować. Najlepiej w tradycyjnych wekach – są zrobione z grubego szkła (nie pękną podczas gotowania) i mają uszczelki z naturalnego kauczuku. Konfitury w słoikach typu wek wyglądają bardzo efektownie, dlatego możesz wyeksponować naczynia na półkach w kuchni lub domowej spiżarni. Jeśli ozdobisz je eleganckimi etykietami lub naklejkami na przetwory, będą świetnymi prezentami dla gości.

> Zobacz też: Kolorowe naczynia w kształcie owoców i warzyw <
 

Szklane butelki na przetwory

Sok z przetartych owoców przegotuj i zlej do butelek z kapslem – zimą przyda się do herbaty. Co jeszcze przechowasz w szklanych butelkach? Przeciery, nalewki oraz domowe wina. Pokrywki ze szkła w połączeniu z kauczukowymi uszczelkami i klipsami gwarantują naprawdę szczelne zamknięcie. Owocowe lub warzywne przetwory przechowywane w szklanych naczyniach nie zmieniają smaku, długo zachowują wszystkie swoje właściwości, a ozdobne słoiki i butelki będą ciekawą dekoracją kuchennych półek oraz blatów.

Słoiki do kiszenia ogórków

Szklane słoje i naczynia z kamionki przydadzą się na kiszoną kapustę, ogórki, zakwas na żur. W kamionce kisi się najzdrowiej – naturalne glinki nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością. Kamionkowe beczki do kiszenia ogórków i kapusty ładnie się prezentują, świetnie wyglądają w rustykalnych kuchniach.

Bardzo praktyczne są za to słoiki typu 3 w 1 – mają szczelne pokrywki, specjalne tłoki do dociskania warzyw i szczypce. Dzięki silikonowym opaskom nie wyślizgną się z ręki, a na etykietce możesz napisać, kiedy zostały zrobione.

Dobra rada: Eliza Mórawska-Kmita, autorka bloga White Plate, w dużym pękatym słoju robi małosolne ogórki (na zdjęciu) – wybiera te nieduże, bo łatwo układać je w słoiku.

sprzęty i akcesoria do domowych przetworów
Mandolina ze stali szlachetnej, na wygodnych nóżkach, food52.com

Sprytne sprzęty i akcesoria do domowych przetworów

Sprytne akcesoria kuchenne ułatwią zachowanie smaków lata i przyspieszą robienie przetworów. Susz nie tylko grzyby i zioła, ale też warzywa oraz owoce. W piekarniku, suszarce lub dehydratorze – dzięki promieniom podczerwonym zachowasz więcej witamin. Zamiast przecierać pomidory przez sito, użyj przecieraka. Pomidorową pulpę przelej do słoików przez lejek – te silikonowe mają różnej wielkości końcówki, więc nic się nie rozleje, ale do konfitur lepszy będzie ze stali nierdzewnej – z szerokim wlewem.

W szybkim przygotowaniu przetworów przydadzą się precyzyjne i praktyczne obieraczki do owoców i warzyw. Mają różne kształty, które są odpowiednio wyprofilowane do naszych dłoni. Do krojenia buraków wybierz mandolinę z wygodnym podparciem oraz rączką – będziesz mieć pewność, że się nie zranisz.

Jeśli przygotowujesz domowe przetwory z wiśni, nie zapomnij o drylownicy. Szybko usunie pestki, ochroni twoje dłonie i zabezpieczy blat kuchenny przed zachlapaniem. Drylownica do jabłek precyzyjnie wydrąża pestki z owocu. Przyda się w kuchni nie tylko do przetworów, ale też w każdym momencie, kiedy masz ochotę na zdrową przekąskę.
 

naklejki na słoiki z przetworami
Naklejki na słoiki z przetworami, pantuniestal.com


Ozdobne nakrętki, etykiety i naklejki na słoiki

Jeśli odpowiednio udekorujesz słoiczki, własnoręcznie zrobione przetwory będą fantastycznym upominkiem dla rodziny oraz gości. Jak ozdobić słoik z przetworami? Możesz kupić bawełniane kapturki z falbanką lub kokardką albo kolorowe blaszane zakrętki.

Nie zapomnij też o etykietach na słoiki – naklejanych lub przywiązywanych na sznureczku do szklanych naczyń. Pamiętaj, żeby oprócz nazwy wpisać daty zrobienia domowych przetworów!

Zanim zaczniesz przygotowania, by swoją uzupełnić spiżarnię, poznaj te triki na pyszne domowe konfitury. Wypróbuj też nasze ulubione pomysły i przepisy na domowe przetwory z Werandy Country.

Zobacz więcej słoiczków na przetwory i akcesoriów kuchennych w galerii zdjęć

Tekst: Joanna Kornecka 
Zdjęcia: Piotr Trojanowski, Eliza Mórawska-Kmita, autorka bloga WhitePlate.com, serwisy prasowe, shutterstock