Ostrokrzew ma krzewy męskie i żeńskie. Po czym je odróżnić? Wiadomo, po czerwonych lub żółtych koralach, w które „one” stroją się przed karnawałem.

 

Ostrokrzew - odmiany

Spośród ponad trzystu gatunków nie wszystkie się do nas nadają. Polecam zielono-kremowy ostrokrzew kolczasy (Ilex aquifolium). Często też sadzę błękitnego anioła (Ilex meserveae) z niebieskawo zabarwionymi liśćmi. Zamiast chorowitych bukszpanów wybieram ostrokrzew bukszpanowy (Ilex crenata). Jeśli chcę więcej koloru, decyduję się na dwubarwną odmianę ‘Variegata’.
 

Za światową gwiazdę uchodzi Ilex paraguariensis, czyli ‘Yerba mate’, odkryty w Paragwaju w 1895 roku, uprawiany głównie w Brazylii. Robi się z niego napój zawierający kofeinę i przypominający w smaku niektóre zielone herbaty.


Jak uprawiać ostrokrzew?

Uprawa nie jest trudna. Ostrokrzew lubi żyzną, próchniczną, gliniastą ziemię i podlewanie raz w tygodniu. Jeśli gleba jest odpowiednio zasobna, odpuszczamy nawożenie. Krzew daje sobie radę nawet w cieniu. Na szczęście szkodniki nie przepadają za ostrokrzewem, z wyjątkiem jednego – opuchlaka. To chrząszcz, który z lubością wygryza w nim dziury. Miałam takie szkody w swoim ogrodzie.


reklama


 

Krzewy prowadzimy swobodnie albo tniemy w topiary, kule, a nawet w formy bonsai. Zdarza się, że przegrywają z bukszpanem i cisem, bo jeśli coś im nie odpowiada, gubią starsze liście. Dlatego jeśli marzy nam się ogród japoński, dobrze wybierać ostrokrzew karbowanolistny (Ilex crenata).
 

W Anglii widywałam głównie obwódki z tej rośliny, wysokie żywopłoty i topiary. Zachwyciłam się kolorowym żywopłocikiem w ogrodzie Kiftsgate niedaleko Birmingham, gdzie ostrokrzew rósł wzdłuż pochyłej ścieżki na stoku góry. Jak widać, ten suchy teren bardzo mu służył.


Dekoracje z ostrokrzewu

Błyszczące dekoracje. Gałązki są idealne na wianki i przeróżne stroiki. Ucięte bardzo długo są zielone i nie opadają ani z powodu niskich, ani wysokich temperatur. Dlatego gdy robię dekoracje, cieszę się nimi aż do wiosny. Wyglądają bajecznie.


Tekst: Danuta Młoźniak
Zdjęcia: Alamy/BE&W, Flora Press, Gap Photos, Shutterstock