Marokańskie tagine z ryby z miodem
Weź:
•łyżkę oliwy z oliwek
•dużą cebulę
•ząbek czosnku
•centymetrowy kawałek imbiru
•łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego
•łyżeczkę kurkumy
•kawałek cynamonu
•szczyptę ostrej papryki
•puszkę (400 g) obranych pomidorów w zalewie
•pół kilo filetów z białej ryby o zwartym mięsie (np. dorsza)
•puszkę (400 g) cieciorki
•2 łyżki płynnego miodu
•sól i pieprz do smaku
Cebulę pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć, imbir zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj cebulę i smaż 5 minut, mieszając. Wrzuć czosnek, imbir, kurkumę, kmin i kawałek cynamonu. Smaż 2 minuty. Dopraw ostrą papryką, dodaj pomidory, szklankę wody i gotuj 10 minut. Rybę pokrój na kawałki, wrzuć do sosu, gotuj 5 minut na małym ogniu. Dodaj osączoną cieciorkę, miód, wymieszaj i trzymaj w cieple jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w miseczkach z kuskusem lub pieczywem. Posyp płatkami migdałów lub siekaną kolendrą.
■ Pasuje wino: nieprzesadnie wytrawny muszkat


Pizza z prosciutto, figami i miodem
Weź na ciasto:
•pół kilo mąki
•łyżeczkę cukru
•12 g świeżych drożdży
•300 ml ciepłej wody
Na pizzę:
•opakowanie serka ricotta
•6 fig
•4 plastry prosciutto
•2 łyżki płynnego miodu
Zrób ciasto: przesiej mąkę do miski, wymieszaj z solą. W wodzie rozpuść cukier, dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na parę minut. Wlewaj stopniowo do mąki, mieszając, wygnieć dobrze ciasto na posypanej mąką stolnicy, odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, aż urośnie. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Figi podziel na ćwiartki, prosciutto pokrój w paski. Podziel ciasto na trzy części, jedną rozwałkuj, połóż na blasze do pieczenia. Posyp pokruszoną ricottą, obłóż figami i prosciutto. Wierzch polej miodem. Piecz 10 minut i podawaj ciepłe. Z pozostałego ciasta zrób dwie inne pizze wedle uznania.
■ Pasuje wino: greckie mavrodaphne


Dynia w miodzie
Weź:
•średnią dynię
•słoik (ok. 200 g) miodu
•pomarańczę
•2 laski cynamonu
•5 goździków
•5 ziaren ziela angielskiego
•1,5 litra wody
Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Wrzuć do garnka z miodem, przyprawami i wodą. Zagotuj. Dynię podziel na spore części, wrzuć do wywaru. Gotuj około godziny, żeby syrop zgęstniał. Dynia nie może się rozpaść! Podawaj z jogurtem naturalnym albo z lodami.
■ Pasuje wino: nowoświatowe białe słodkie z późnego zbioru (late harvest)


Jagnięcina w miodzie lawendowym
Weź:
•dwukilowy udziec jagnięcy
•główkę czosnku
•małą puszkę anchois
•pęczek świeżej lawendy
•200 g miodu lawendowego
•łyżkę oliwy z oliwek
•cytrynę
Na glazurę:
•pół szklanki oliwy
•pół szklanki miodu lawendowego
Udziec wytrybuj, mięso ponakłuwaj nożem, zrób dwucentymetrowe nacięcia. Czosnek obierz, pokrój w płatki. W nacięcia wepchnij po plastrze czosnku, kawałku anchois i odrobinie lawendy. Całość uformuj w pieczeń, zwiąż bawełnianą nicią. Włóż do brytfanny, polej miodem lawendowym wymieszanym z łyżką oliwy i sokiem z cytryny. Piecz godzinę w 180°C, smarując mięso regularnie powstającym sosem z pieczenia. Zrób glazurę: w garnku rozgrzej oliwę razem z miodem, ciepłą mieszankę zmiksuj. Polej pieczeń i trzymaj w piekarniku jeszcze pół godziny. Po nakłuciu z mięsa powinien wypływać bladoróżowy sos. Jeśli wolisz bardziej wypieczone, trzymaj dłużej w piekarniku przed polaniem glazurą. Podawaj z zapiekanymi ziemniakami.
■ Pasuje wino: Côtes-du-Rhône Village


Tarta z miodowymi cebulkami
Weź na ciasto:
•220 g mąki
•100 g masła
•2 jaja
•łyżeczkę cukru pudru
Na farsz:
•pół kostki masła
•pół kilo małych cebulek dymek
•łyżkę miodu
•¾ szklanki śmietanki tortowej
•dużą szczyptę szafranu
•3 jaja
•sól i pieprz do smaku
•gałka muszkatołowa
Zrób ciasto: mąkę i cukier przesiej na stolnicę, masło pokrój w kawałeczki, rozetrzyj w palcach, dodaj żółtka, dokładnie wygnieć. Zawiń ciasto w folię aluminiową i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj, wyłóż naczynie do tarty, posmaruj białkiem i zapiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie oczyść cebulki, przekrój na pół wzdłuż, ale nie odkrawaj koniuszków, żeby się nie rozpadły. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulki, przykryj i na małym ogniu gotuj kwadrans. Wlej miód, zwiększ płomień i smaż minutę.
W międzyczasie podgrzej w garnku śmietankę, aż będzie gorąca, lecz nie wrząca. Wsyp szafran, zdejmij z ognia i przykryj. Zostaw na 10 minut. Kiedy nieco przestygnie, ubij lekko razem z jajami. Na spód z ciasta wyłóż cebulki, polej masą i posyp świeżo startą gałką muszkatołową. Piecz pół godziny w temperaturze 180°C.
■ Pasuje wino: alzacki riesling


Tarta miodowa
Weź na ciasto:
•200 g mąki
•100 g masła
•żółtko
Na farsz:
•¾ szklanki płynnego miodu
•3 łyżki masła
•4 jaja
•łyżeczkę ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
•szczyptę gałki muszkatołowej
Mąkę przesiej na stolnicę, pokrusz masło, posiekaj nożem, tak żeby powstały grudki. Rozetrzyj palcami, dodaj żółtko i ewentualnie odrobinę wody. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią kuchenną i wstaw do lodówki na pół godziny. Wyjmij, rozwałkuj i wyłóż formę do tarty. Wstaw do zamrażarki – dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie będzie odchodzić od formy.
Miód rozgrzej w garnku, dodaj masło, wymieszaj. Do miski wbij jaja, dodaj ekstrakt i gałkę, ubij lekko. Wszystkie składniki wymieszaj. Wlej na zmrożone ciasto, piecz w 180°C przez około 45 minut.
■ Pasuje wino: Tokaj Aszú


Wieprzowina „shreded pork”
Weź:
•1,5 kilo karkówki wieprzowej lub łopatki
•szklankę keczupu
•½ szklanki wody
•½ szklanki ciemnego miodu, np. gryczanego
•3 gałązki selera naciowego
•cytrynę
•dużą cebulę
•2 łyżki musztardy Dijon
•2 łyżki białego octu winnego
•3 łyżki sosu worcestershire
•sól i pieprz do smaku
„Shreded” znaczy po prostu podarty lub rozszarpany. Istotą dania jest właśnie poszarpanie na mięsne nitki upieczonej wieprzowiny. Na początek posiekaj drobno seler i cebulę, z cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki prócz mięsa dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mięso polej mieszaniną i piecz około 3 godzin. Jeszcze lepszy efekt osiągniesz, jeśli zmniejszysz temperaturę do 110°C i piec będziesz przez cały dzień. Pod koniec warto podnieść temperaturę, by zrumienić pieczeń. Chodzi bowiem o to, by wieprzowina dobrze przeszła aromatem sosu. Gdy danie będzie gotowe, weź dwa widelce i śmiało rozszarp mięso na strzępy. Wymieszaj z sosem worcestershire. Podawaj w świeżych bułkach pszennych lub zawinięte w tortillę. To znakomita przekąska na piknik!
■ Pasuje wino: najlżejszy z australiskich shirazów


Sałatka z rukoli z dressingiem z miodu
Weź:
•2 duże garści rukoli
•10 pomidorków koktajlowych
•kawałek parmezanu
•2 łyżeczki miodu
•4 łyżki oliwy z oliwek
•pół łyżeczki suszonej bazylii
•pół łyżeczki suszonej kolendry
•2 kromki pieczywa tostowego
•2 łyżki masła
Pomidorki przekrój na pół, wymieszaj z rukolą w misce. Parmezan zetrzyj na duże wiórki, dodaj do zieleniny. Pieczywo pokrój w kostkę, zrumień grzanki na maśle. Miód, oliwę i zioła wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz emulsję. Polej sałatkę i posyp grzankami. Podawaj.
■ Pasuje wino: świeże viognier z południa Francji

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free