przepis na bezę

Ciasteczka serca, bezowe róże, sernik z płatkami czekolady – 7 przepisów na walentynki z bezą w roli głównej

Przepisy kulinarne

Beza pavlova w kształcie serca, bezowe róże, sernik z płatkami czekolady, lodowe torciki na patyku i literkowy tort „Werandy”… to najlepsze desery na domowe przyjęcie, urodziny czy walentynki. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne słodkości z bezą w roli głównej!

reklama
przepis na bezę pavlova w kształcie serca

1. Przepis na bezę Pavlova w kształcie serca – najlepszy deser na walentynki

Weź: •3 białka (w temperaturze pokojowej) •szczyptę soli •150 g drobnego cukru do wypieków •łyżeczkę soku z cytryny •łyżeczkę mąki ziemniaczanej •różowy barwnik w żelu (opcjonalnie)

Na krem: •150 g mascarpone •50 g śmietany kremówki •łyżeczkę cukru pudru •parę kropli ekstraktu waniliowego •2 łyżeczki soku z cytryny

Do dekoracji: 300 g owoców (truskawek, malin, porzeczek), listki mięty

Przygotowanie:

Białka ubij na pianę z odrobiną soli i łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodawaj cukier. Masa jest gotowa, kiedy stanie się lśniąca, sztywna i nie będzie w niej czuć kryształków cukru. Pod koniec miksowania dodaj sok z cytryny, barwnik i mąkę ziemniaczaną. Włóż pianę do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskaj serca na blachy wyłożone papierem do pieczenia (aby było łatwiej, narysuj wzór na papierze – 2 takie same serca; jedno wypełnij całe, drugiemu zrób tylko kontur).

Susz bezowe serca w temp. 120ºC (z termoobiegiem) przez 1,5 godziny, pozostaw bezy do wystygnięcia w piekarniku. W tym czasie zrób krem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, mascarpone zmiksuj z sokiem z cytryny i wanilią do uzyskania gładkiej masy. Połącz delikatnie łyżką ze śmietaną. Na pełnym bezowym sercu rozsmaruj krem z mascarpone, ułóż na wierzch drugie serce. Wnętrze wypełnij pokrojonymi owocami i listkami mięty.

bezowe róże przepis

2. Przepis na pyszne bezowe róże

Weź: •3 białka dużych jaj •szczyptę soli •150 g drobnego cukru do wypieków •różowy barwnik w żelu

Przygotowanie:

Białka ubij na pianę z odrobiną soli, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodawaj cukier. Masa jest gotowa, kiedy stanie się lśniąca, sztywna i nie będzie w niej czuć kryształków cukru. Podziel ją na 4 porcje i do każdej dodaj inną ilość barwnika, aby uzyskać róże o różnych odcieniach.

Włóż pianę do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskaj róże na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz, a właściwie susz, bezowe róże w temp. 100ºC (z termoobiegiem) przez godzinę.
 

Szukasz innych pomysłów na deser na walentynki lub romantyczną kolację?

Wypróbuj przepisy na:

przepis na tort z bezami


3. Przepis na tort „Weranda”

Weź na ciasto: • 280 g mąki pszennej •75 g mąki migdałowej •5 g soli •100 g zimnego masła •63 g cukru pudru •jajko + żółtko 

Na krem: •400 g schłodzonego mascarpone •400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% •3 łyżki cukru waniliowego (zmiksowanego na puder) •2 łyżki soku z cytryny

Do ozdoby: bezy, makaroniki, owoce, cukierki, ciasteczka, czekoladki, kwiaty

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, dodaj migdałową (można zmielić w młynku płatki migdałowe), sól i cukier, wymieszaj. Dodaj jajka i posiekane masło i szybko wyrób do uzyskania jednolitej kuli (rękoma, ale też mikserem z końcówką hakiem). Ciasto podziel na pół, każdą połówkę włóż w foliowy woreczek i schłodź godzinę, a najlepiej całą noc, w lodówce. Potem rozwałkuj każdy kawałek ciasta na 3-5-milimetrową grubość i wyciśnij za pomocą szablonu literę. Wycięte ciasto delikatnie przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wstaw do lodówki ponownie na godzinę do schłodzenia. Potem wstaw schłodzone ciasto do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz 10-15 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmij, wystudź.

Ciasto można przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniku, więc można je zrobić kilka dni wcześniej. Przygotuj krem. Mascarpone i śmietanę ubijaj do uzyskania gęstej masy, na koniec dodaj cukier i sok z cytryny. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Połóż na paterze pierwszy blat i wyciśnij na niego krem. Następnie zrób to samo z drugim blatem. Ozdób wedle uznania i wstaw do lodówki. Schłodź kilka godzin przed podaniem.

przepis na sernik z płatkami czekolady


4. Przepis na sernik z płatkami rubinowej czekolady – deser na romantyczny wieczór i kolację przy świecach

Weź: •2 tabliczki rubinowej czekolady* •200 g maślanych ciasteczek •3 łyżki miękkiego masła •500 g mascarpone •300 g skondensowanego słodkiego mleka z puszki •½ szkl. soku z cytryny •100 g czerwonych owoców (malin, truskawek, porzeczek)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ¾ z niej rozsmaruj cienko na kawałku grubej sztywnej folii. Zawiń folię w rulon i wstaw do lodówki, żeby czekolada stężała. Ciasteczka zmiksuj na proszek, dodaj masło, wymieszaj do konsystencji mokrego piasku – wyłóż dno tortownicy, uklep dokładnie, wstaw do lodówki. Mascarpone ubij z mlekiem na gładki krem, wmiksuj pozostałą ostudzoną, ale płynną czekoladę, dodaj sok z cytryny i miksuj do czasu, aż krem stanie się sztywniejszy (ok. minuty). Na ciasteczkowy spód wysyp owoce, zalej masą z mascarpone. Wstaw do lodówki do stężenia, mniej więcej na 2 godziny. Rozwiń rulon z czekoladą – sama powinna połamać się na kawałki. Ozdób nimi sernik na wierzchu. 

* Czekolada rubinowa jest naturalnie różowa. Produkuje się ją ze specjalnych ziaren kakaowca o rubinowej barwie i kwaskowym smaku, można ją kupić w sklepach cukierniczych.
 

Jak przygotować kolację zaręczynową, jedną z najbardziej romantycznych kolacji w życiu, by na zawsze została w pamięci? Jakie dania podać? Zobacz: 6 przepisów Roberta Sowy na romantyczną kolację zaręczynową.

minideserki z bezą przepis

 

5. Minideserki z bezą – przepis na lodowe minitorciki na patyku

Weź: •szklankę śmietanki kremówki 36% •szklankę mrożonych czerwonych porzeczek •3-4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego z puszki lub tubki •½ szkl. pokruszonych bez

Do dekoracji: świeże owoce, beziki

Przygotowanie:

Porzeczki przelej wrzątkiem, zblenduj na gładką masę i przetrzyj ją przez sitko. Zmieszaj z ubitą na sztywno bitą śmietaną, skondensowanym mlekiem i na końcu delikatnie z pokruszonymi bezami. Wlej wszystko do foremek lodowych, wstaw do zamrażarki.

Gotowe lody lekko rozmroź z wierzchu (np. używając suszarki do włosów) i poukładaj na nich dekoracje, zamroź ponownie.

deser bezowy w pucharku

6. Różano-malinowy deser bezowy w pucharku – lekki deser na romantyczną kolację

Weź: •2 białka z dużych jaj •5-6 kropli ekstraktu różanego •łyżkę soku z buraków •3 łyżki wody •łyżkę soku z cytryny •szklankę cukru •200 g malin •kilka płatków róży

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz malin i ekstraktu różanego umieść w metalowej misce, wymieszaj dokładnie mikserem. Miskę postaw na garnuszku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody). Ubijaj białka mikserem na pianę przez 10-12 minut. Pod wpływem ciepła piana będzie się zagęszczać, aż osiągnie konsystencję kremu. Na koniec dodaj ekstrakt.

W przygotowanych szklaneczkach układaj warstwowo maliny i krem – wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Tuż przed podaniem udekoruj malinami i płatkami róży.


Nie ma lepszego owocu na romantyczną kolację niż granat. Nie dość, że wygląda na stole jak puzderko z rubinami, to jeszcze wyśmienicie smakuje i, co najważniejsze, rozpala zmysły. Zobacz: przepisy na dania z owocem granatu na kolację walentynkową.

ciasteczka w kształcie serca z płatkami róż

7. Przepis na ciasteczka w kształcie serca z płatkami róż

Weź: •200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) •100 g cukru pudru •2 małe żółtka (zimne z lodówki) •270 g mąki

Na lukier: •białko •150 g cukru pudru •5-6 kropel soku z cytryny •parę kropel olejku różanego

Do dekoracji: suszone płatki róż, liofilizowane maliny

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do zimnej miski, najpierw ciasto posiekaj nożem, a potem jak najkrócej zagniataj w zwartą kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki – najlepiej na noc (minimum na godzinę). Rozwałkowuj ciasto partiami na podsypanej mąką stolnicy na grubość ½ cm i wykrawaj serduszka. Przełóż je na blachy do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz na złoty kolor 10 minut. Blachy z ciastkami, które czekają na pieczenie, trzymaj w lodówce – ważne, aby były jak najzimniejsze. Wtedy nie będą się rozpływać podczas pieczenia i będą idealnie kruche.

Przygotuj lukier. Cukier przesiej, białko przecedź przez drobne sitko, dodaj olejek i mieszaj (nie ubijaj) mikserem na wolnych obrotach przez 5-7 minut, aż lukier stanie się gładki i lśniący. Udekoruj ciasteczka lukrem, posyp płatkami róż i liofilizowanymi malinami.

Zobacz też: Prezenty z sercem – co podarować w prezencie na walentynki?

ZDJĘCIA, STYLIZACJA I PRZEPISY:
KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA/ GREENMORNING.PL