werandacountry.pl werandaweekend.pl
reklama

Urządzamy funkcjonalną kuchnię

Kuchnia

Slalom dobry jest na nartach, ale na pewno nie w kuchni. Tu wskazane jest raczej spokojne dreptanie. Warto tak ją urządzić, żeby wszystko było pod ręką.

Jak urządzić funkcjonalną kuchnię?
Jeszcze sto lat temu w dobrym towarzystwie o kuchni w ogóle się nie rozmawiało. Urzędowała w niej służba i dbano tylko o to, by zapachy gotowanych potraw nie przedostawały się do innych pomieszczeń. Nikt nie przywiązywał wagi do tego, jak wygląda. Dziś w kuchni rodzina zbiera się nie tylko na wspólne kolacje, spędza się tu czas, gotuje z przyjaciółmi, a nawet wydaje przyjęcia. Doskonałą i funkcjonalną chwalimy się tak samo jak nowym samochodem.

Mało kto ma jednak kuchnię marzeń. Przy jej urządzaniu konieczne są kompromisy, bo a to mamy za wąską ścianę, a to za małe okno, a to nie mieści się rodzinny stół. – Najlepiej byłoby zaprojektować kuchnię na gołym polu, a potem dobudować do niej dom – żartuje Piotr Wnuk, dyrektor firmy Mebel Rust i właściciel trzydziestometrowej kuchni. Pozazdrościć! Duża kuchnia to skarb, bo właśnie w niej przechowujemy najwięcej rzeczy. Dlatego tu, jak nigdzie indziej, wszystko powinno być na swoim miejscu!

Kuchnia zaprojektowana przez architekta
Nawet jeśli zaprojektowanie kuchni powierzymy architektowi, warto trzymać rękę na pulsie. Ważne, aby urządzenia, z których korzystamy często, ustawić w wygodnym miejscu. – W mojej kuchni zmywarka jest na wysokości oczu, bo otwieramy ją kilkadziesiąt razy dziennie – tłumaczy Piotr Wnuk. – Natomiast piekarnik mamy niżej, bo używamy do rzadziej.

Jeśli wszystko jest na swoim miejscu, dobrze przemyślane, nie musimy po kuchni biegać. Aby znaleźć potrzebną w danym momencie rzecz, nie wypakowujemy połowy szafki. Podczas gotowania drepczemy spokojnie – pół kroku w lewo i sięgamy po przyprawy, pół kroku w prawo i wyciągamy łyżkę do mieszania, odsuwamy szufladę, by wyjąć makaron.

Gadżety pomocne w kuchni
Choć gadżety nie uczynią z nieudacznika doskonałego kucharza, bywają przydatne. O zawrót głowy przyprawia różnorodność sprzętu agd. Bez problemu ugotujemy warzywa na parze, zrobimy idealne espresso czy krem karmelowy. Zapiekankę z makaronu opieczemy na kilka sposobów, a na specjalnej płycie usmażymy wzorcowe naleśniki.

Nowoczesna kuchnia
Lodówki wyposażono w telewizory i dostęp do internetu, więc kucharząc, możemy obejrzeć ulubiony serial albo w portalu miłośników kuchni sprawdzić szczegóły przepisu. Efektowne są baterie z podświetlanym strumieniem wody: gorącą na czerwono, zimną na niebiesko. Może dzięki temu do pomocy przy zmywaniu zachęcimy dzieci.

Dziś nawet zwykła szuflada bywa technicznym cackiem. Dobry system przesuwania sprawi, że wystarczy dotknąć w dowolnym miejscu, aby ją otworzyć. Wewnątrz przydadzą się profilowane przegródki – inne na noże, inne na łyżki, pomyślano nawet o pokrywkach do garnków, wbudowanych chlebownikach i wagach. Nic, tylko brać się do gotowania, a że to prawdziwe święto zmysłów – smaku, zapachu i dotyku, warto się z kimś tymi doznaniami podzielić.


Tekst: Beata Woźniak
Fotografie: archiwa firm

reklama
reklama
reklama