Styl życia

przepisy na letni obiad w ogrodzie
Przepisy kulinarne

Letni obiad w ogrodzie: 7 pomysłów na smaczne i szybkie dania

Nie ma nic przyjemniejszego o tej porze roku, niż letni obiad w ogrodzie przy pięknie nakrytym stole.

Czytaj dalej
proste przepisy na dania ze szparagami
Przepisy kulinarne

Lekka kuchnia – proste przepisy na dania ze szparagami

Dania ze szparagami są lekkie i proste. Oto najlepsze przepisy z zielonych i białych szparagów oraz kilka rad, jak je przyrządzać i z czym podawać, by wydobyć z nich smak i aromat.

Czytaj dalej
reklama
Szkatułka na biżuterię , Thomas Edwin Mostyn
Kolekcje

Historia szkatułki na biżuterię

Szkatułki, puzderka, skrzyneczki – oto miejsce biżuterii. Marii Antoninie potrzebna jednak była specjalna szafa. A Charlesowi Tiffany’emu starczyło niezwykłe kartonowe pudełeczko.

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej
Przepisy kulinarne

9 eleganckich przepisów na letnie obiady i kolacje

Letni obiad w ogrodzie to doskonała okazja na spotkanie z najbliższymi. Eleganckie dania uzupełnią ten wyjątkowy czas, a ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

Czytaj dalej
W kształcie motyla. Złota broszka wysadzana diamentami i rubinami, Wiedeń, 1910 r., Rozert Fischmeister,
Kulturalnie na werandzie

Biżuteria art nouveau

Secesyjne klejnoty miały łączyć sztukę z życiem. Ale nie każda elegantka chciała nosić na sobie węże, jaszczurki, ważki czy kogucie głowy.

Czytaj dalej
Edward Dwurnik przy pracy. Edward Dwurnik – Poskramiacz obrazów
Artyści

Edward Dwurnik – Poskramiacz obrazów

Obraz nie może wejść artyście na głowę, to ja mu narzucam swoją wolę. Jak mi się nie spodoba, to go zmienię albo tak zamaluję, że ani piśnie. Bo jak obraz zaczyna się rządzić, to już koniec.Tylko z portretami na zamówienie jest problem – mówi artysta. Edward Dwurnik to człowiek o żelaznej woli, którą narzucił już kilku tysiącom prac. – Wiadomo, wszyscy chcą być piękni. Czasami przez to portret nie idzie po mojej linii i zaczynam

Czytaj dalej
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej
Zupa chrzanowo-cytrynowa
Styl życia

Zupa chrzanowo-cytrynowa

Jako przystwkę na wielkanocnym stole polecamy zupę chrzanowo-cytrynową. Składniki: • 4 szklanki rosołu wołowego • 2-3 średnie ziemniaki • 2 małe cebulki • cytryna • 4 łyżki śmietany kremówki • świeży korzeń chrzanu • sól i pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulki posiekaj. Korzeń chrzanu obierz, zetrzyj na tarce, by uzyskać 2-3 łyżki, a to, co zostanie, pokrój w c

Czytaj dalej
Sałatka z nowalijek z jajem w koszulce
Styl życia

Sałatka z nowalijek z jajem w koszulce

Prawdziwie wiosenna sałatka z nowalijek i z jajkiem w koszulce, to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Składniki:   • 2 duże garści małych listków sałaty masłowej • pęczek rzodkiewek • garść ulubionych kiełków • kalarepkę • pęczek dymki • 4 świeże jaja • łyżkę octu Sos Winegret: • 4 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki siekanego kop

Czytaj dalej

Numery archiwalne

Numery archiwalne

Przegapiłeś numer?

Wydania archiwalne – zwykłe oraz wydania specjalne
– możesz zamówić w każdej chwili
z naszego archiwum.

Zamów wersję online Pokaż wszystkie numery