przepisy na dania z gruszkami

Przepisy na dania z gruszkami: flammkuchen, tarta, sałatka z serem pleśniowym, gruszki zapiekane z serem kozim

Przepisy kulinarne

Gruszka choć jest słodka jak miód, lubi się z pieprzem, cebulą i ostrym serem. Dobrze też razem wyglądają na talerzu! Wypróbuj najlepsze przepisy na dania z gruszkami: chutney, flammkuchen, pyszną tartę, sałatkę z gruszką i serem pleśniowym czy gruszki zapiekane z kozim serem.

reklama
przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym 

Najlepsze przepisy na dania z gruszkami:

1. Przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym 

Weź: •2 gruszki •2 figi •kilka ciemnych winogron •różowy grejpfrut •cebulę •garść orzechów włoskich •garść liści (roszponki, rukoli, sałaty) •60 g sera pleśniowego

Na sos: •4 łyżki oleju, np. rzepakowego •2 łyżki soku z cytryny •łyżeczkę miodu •łyżeczkę octu z jabłek •½ łyżeczki słodkiej musztardy •sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystko dobrze wymieszaj. Na talerzu albo tacy ułóż pokrojoną sałatę, na niej pokrojone gruszki, cebulkę, figi, winogrona i grejpfrut. Polej sosem, posyp serem i orzechami.

alzacka tarta flammkuchen z gruszkami


2. Pomysły na dania z gruszkami – alzacka tarta Flammkuchen z gruszkami

Weź: •szklankę mąki •2 łyżki oleju •½ szkl. lekko ciepłej wody •szczyptę soli •200 g gęstej słodkiej śmietany (36% lub crème fraîche) •żółtko •2-3 figi •2 gruszki •2 czerwone cebule •ser pleśniowy •garść pokrojonych orzechów •garść świeżego tymianku

Przygotowanie:

Z mąki, oleju, wody i soli zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosyp ciut więcej mąki. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj cienko na całą powierzchnię. Piekarnik rozgrzej do 250° C. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i posmaruj nią ciasto. Ułóż pokrojone cebulkę, gruszki i figi. Posyp serem, tymiankiem i orzechami. Piecz 15-20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.

 

gruszki zapiekane z kozim serem


3. Gruszki zapiekane z kozim serem

Weź: •łyżeczkę przyprawy do piernika •łyżeczkę kminku •laskę cynamonu •cytrynę •2 szklanki cukru • 4 duże twarde dojrzałe gruszki

Na nadzienie: •150-200 g koziego sera do zapiekania •łyżeczkę posiekanego czerwonego pieprzu •szczyptę mielonego czarnego pieprzu •2 łyżki posiekanej natki •pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Gruszki przygotuj dzień wcześniej. Litr wody zagotuj, dodaj przyprawy, sok z cytryny i cukier. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Gruszki umyj (nie obieraj), przekrój na pół i wykrój gniazda. Pokrop sokiem z cytryny, włóż do syropu i gotuj kolejne 10 min. Ostudź, przykryj i wstaw do lodówki na noc. Odsączone z syropu gruszki wypełnij serem lekko zmieszanym z odrobiną czarnego pieprzu, natką, czerwonym pieprzem i orzechami. Piecz około 20 min w 180°C.
 

Bakłażan faszerowany kuskusem i kozim serem, sałatka, tarta z pomidorami, zupa i pyszny deser z malinami. Wypróbuj nasze ulubione przepisy na dania z kozim serem. Zobacz też, jak efektownie można je podać i jak udekorować stół, by potrawy smakowały jeszcze lepiej!

przepis na tartę z gruszkami i orzechami włoskimi 

 

4.  Pomysły na dania z gruszkami – tarta z gruszkami i orzechami włoskimi 

Weź: •opakowanie ciasta francuskiego •4 małe gruszki •100-150 g serka śmietankowego (możesz go pomieszać z kozią roladą kremową) •żółtko •garść posiekanych orzechów włoskich •2 łyżki miodu •cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Serek wymieszaj z żółtkiem. Gruszki podziel na pół, wykrój gniazda i pokrój na ładne plastry. Ciasto pokrój na kwadraty, na środku każdego połóż łyżkę serka, ułóż pokrojoną gruszkę, zostawiając ok. 1,5 cm ciasta na bokach. Polej miodem i posyp orzechami. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku na złoty kolor. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

pomysły na dania z gruszkami


5. Przepis na chutney z gruszkami, morelami i imbirem

Weź: •4 gruszki •4 suszone morele •1-2 plasterki imbiru •małą cebulę• 3 kopiaste łyżki cukru •mały kieliszek octu jabłkowego •¾ szklanki soku gruszkowego lub jabłkowego •sól do smaku

Przygotowanie:

Morele, imbir, cebulę i obrane gruszki pokrój drobno. Do garnka wsyp cukier, poczekaj, aż się rozpuści i będzie miał złoty kolor. Uważaj, żeby się nie przypalił. Dodaj cebulę, imbir, morele. Mieszaj, żeby się nie przypaliło, dodaj gruszki, wymieszaj. Wlej ocet i sok. Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 min, posól. Podawaj z deską serów, winogronami, orzechami i pokrojoną na kawałki gruszką.

prosecco z gruszką


6. Orzeźwiające prosecco z gruszką

Weź: •butelkę prosecco •4 plastry gruszki• 4 łyżki likieru lub po prostu dobrego soku z gruszki

Przygotowanie:

Plaster gruszki włóż do kielicha, dodaj łyżkę likieru i uzupełnij prosecco.

Szukasz ciekawych pomysłów na pyszne drinki? Sprawdź przepisy na różowy koktajl z tymiankiemkoktajl z granatem oraz koktajl grejpfrutowy z rozmarynem.

 

Wybróbuj też nasze najlepsze przepisy na:


Zdjęcia, stylizacja i opracowanie:
Anna Simon, Kinga Błaszczyk-Wójcicka/ Greenmorning.pl