przepisy na lekki obiad

Burrata, makaron z cukinii, sałatka z fasoli mung – pomysły i przepisy na lekki obiad

Przepisy kulinarne

Co zjeść na lekki obiad? Nasze propozycje to burrata w kremowym pesto, makaron z cukinii z krewetkami, pieczona brukselka z miodem i kozim serem i sałatka z fasoli mung. A na deser koktajl z granatu, czerwonego grejpfruta, czerwonych pomarańczy i mięty.

reklama
przepisy na lekki obiad


Pomysły na lekki obiad:

1. Przepis na lekką zupę z zielonymi warzywami

Weź: •½ litra bulionu warzywnego •por pokrojony w plasterki •3 łyżki masła •cukinię pokrojoną w półplasterki •10 zielonych szparagów •10 dag groszku cukrowego •szklankę mrożonego groszku •2 ząbki czosnku drobno pokrojone •garść posiekanej świeżej natki pietruszki •ser feta •sól, pieprz

Przygotowanie:

Na początku gotujemy wywar z warzyw. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek, por i smażymy ok. 3 minut. Następnie kolejno dodajemy warzywa – cukinię, szparagi, groszek cukrowy i mrożony groszek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lekko podsmażone warzywa przekładamy do bulionu i gotujemy 5 minut. Podajemy z pokruszonym serem feta i natką pietruszki.

sałatka z fasoli mung


2. Sałatka z fasoli mung z grillowaną kolorową marchewką, migdałami, żółtymi buraczkami i serem feta

Weź: •150 g fasoli mung •4-5 żółtych buraków •5-6 kolorowych marchewek (żółta, pomarańczowa, fioletowa) •garść posiekanych migdałów •pół opakowania sera feta • garść świeżej mięty

Na dressing: •3 łyżki oliwy •sok z całej limonki •łyżkę miodu •łyżeczkę oleju sezamowego •szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku •ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę •łyżkę drobno startego imbiru

Przygotowanie:

Fasolę mung przed ugotowaniem zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania solimy. Aby przygotować sos, w misce dokładnie mieszamy sok z limonki, miód, olej sezamowy, imbir, sól, pieprz, oliwę i wyciśnięty czosnek. Marchewki i buraki myjemy i obieramy. Część buraczków kroimy w plasterki, a drugą część w ósemki. Tak samo postępujemy z marchewkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200° C. Pokrojone buraczki i marchewki obtaczamy w oliwie, lekko solimy, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 min. Ugotowaną fasolę przesypujemy na talerz, następnie układamy upieczone warzywa, posypujemy migdałami i serem feta. Na koniec skrapiamy dressingiem i przystrajamy świeżą miętą.

burrata w pesto przepis

 

3. Przepis na burratę w kremowym pesto ze świeżymi warzywami

Weź: •opakowanie sera burrata •4 rzodkiewki pokrojone w plasterki •½ melona kantalupa •garść obranych migdałów •garść młodych listków (buraka, amarantusa, groszku czepnego, rzodkiewki lub jarmużu)

Na pesto: •szklankę świeżej bazylii •ząbek czosnku •½ szklanki natki pietruszki •garść orzechów włoskich lub pinii •10 g startego parmezanu •szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Orzechy włoskie lub pinii prażymy przez kilka minut na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Wkładamy je do blendera wraz z pozostałymi składnikami pesto i miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać nieco więcej oliwy. Melon obieramy i kroimy w cienkie plastry.

Na talerzu układamy kolejno: dwie łyżki pesto, plastry melona, ser burrata, jedną łyżkę pesto na serek. Wokół dekorujemy rzodkiewkami i małymi listkami. Posypujemy migdałami.

makaron z cukinii z krewetkami


4. Przepis na makaron z cukinii z krewetkami w stylu tajskim

Weź: •2 cukinie •3 łyżki masła •4 łyżki oliwy •200 g obranych krewetek •czerwoną paprykę •garść orzeszków ziemnych •kiełki fasoli mung •¼ szklanki świeżej kolendry •4 ząbki czosnku drobno pokrojonego •papryczkę chili drobno posiekaną •2 duże garści posiekanych świeżych liści bazylii i kolendry •2 łyżeczki soli morskiej •łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu •½ limonki

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy i wycinamy w kształ makaronu przy użyciu krajalnicy spiralnej (spiralizera). Jeżeli mamy mrożone krewetki, rozmrażamy je i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem, aby były zupełnie suche. Orzeszki ziemne prażymy na oddzielnej patelni. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy cukinię (solimy i pieprzymy). Smażymy ok. 3 minut, uważając, aby nie była zbyt miękka. Po tym czasie cukinie przekładamy na talerz, a na patelni roztapiamy masło z 2 łyżkami oliwy i wrzucamy czosnek z papryczką chili. Smażymy minutę. Dodajemy krewetki i smażymy 5 minut na dużym ogniu. Dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i smażymy 5 minut. Na patelnie wrzucamy cukinię i wszystko mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy kiełkami, uprażonymi orzeszkami ziemnymi oraz listkami świeżej kolendry i bazylii. Skraplamy sokiem z limonki.

pieczona brukselka z miodem i kozim serem

 

5. Pieczona brukselka z chili, miodem, orzechami pecan i kozim serem

Weź: •300 g brukselki •łyżeczkę cukru •5 łyżek oliwy z oliwek •2 ząbki czosnku •łyżkę posiekanej natki pietruszki •łyżeczkę soli •½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego •ser kozi (w roladce) •garść orzechów pecan •½ ostrej papryczki, np. chili •szczyptę startej skórki z cytryny •łyżkę miodu •pestki z połowy granatu

Przygotowanie:

Brukselkę myjemy, obieramy zewnętrzne listki, a następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Do wody dodajemy łyżeczkę cukru, aby pozbyć się goryczki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną ostrą papryczkę, skórkę z cytryny, łyżkę miodu, sól i pieprz.

Ugotowaną brukselkę przelewamy zimną wodą, a następnie wrzucamy do miski z oliwą i dokładnie obtaczamy w mieszance. Piekarnik rozgrzewamy do 220° C. Tak przygotowaną brukselkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy całość orzechami i pokruszonym kozim serem. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pestkami granatu. Podajemy na ciepło.

koktajl z granatu grejpfruta i mięty


6. Koktajl z granatu, czerwonego grejpfruta, czerwonych pomarańczy i mięty z dodatkiem mleka migdałowego lub prosecco

Weź: •3 granaty •3 czerwone grejpfruty •½ kg czerwonych pomarańczy •300 ml mleka migdałowego lub 500 ml prosecco

Przygotowanie:

Wyciskamy sok ze wszystkich owoców. Mieszamy z mlekiem migdałowym lub prosecco. Podajemy z listkami świeżej mięty.

 

Wybróbuj też nasze przepisy:


ZDJĘCIA, STYLIZACJA I PRZEPISY:
ANNA STEFAŃSKA/ELEMENTSOFANN.PL